Златев след разпита: Не съм собственик на „Лукойл“, за да ми викат олигарх

Златев след разпита: Не съм собственик на „Лукойл“, за да ми викат олигарх


Около час продължи разпитът на бизнесмена Валентин Златев в Специализираната прокуратура. На излизане от сградата председателят на контролния съвет на „Лукойл България“ заяви лаконично, че не е извършвал нищо противозаконно. По първоначална информация Златев е бил разпитан от наблюдаващия прокурор по делото за вноса на боклук. Сред обвиняемите по това дело са братя Бобокови и бившият зам.-министър на екологията и екскмет на Правец Красимир Живков.  

„Не съм разпитван по конкретно дело. Не мога да разпространявам информация, отговорих на въпросите, които ми бяха зададени. Нямам идея по кое дело са“, продължи с обрания си изказ Валентин Златев. Той уточни, че познава и Бобокови, и Живков. 

Златев използва случая, за да оспори твърденията на политици, че е олигарх. „Аз не съм собственик на „Лукойл“, за да ми викат олигарх“, обясни той и добави, че има разлика между собственик и управител на компания.

Преди няколко седмици Валентин Златев излезе с остра позиция, с която заплаши полици със съд заради замесването на името му в скандали от последните месеци.

„Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. „олигархия на прехода“, заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България. За този период те са внесли в хазната преки и косвени данъци за над 21 милиарда долара, разкрили са пряко или чрез свързани с тяхната дейност производства над 13 000 работни места и винаги са спазвали стриктно всички закони“, гласеше позицията на Златев до медиите. 

Това се случи на фона на заявка от страна на зам.-председателя на парламента Валери Симеонов, че „в битката срещу олигарсите Валентин Златев би трябвало да е следващият“. Според Симеонов председателят на Контролния съвет на „Лукойл България“ и бивш генерален директор на дружеството извършвал необезпокоявано своята дейност, която представлява монопол на пазара на горивата.

На излизане от сградата на Специализираната прокуратура Валентин Златев каза, че няма конфликт с Валери Симеонов, познават се и той бил в състояние всичко да каже. 

Управляващата партия ГЕРБ лансира идея си за създаване на анкетна комисия в парламента, която да разследва прехода. На брифинг в парламента бе обявено, че ГЕРБ ще подкрепи създаването на комисия, която да разследва „кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС, защото те бяха в основата на този криминален преход“.

Депутати от управляващата партия споменаха за среща между Корнелия Нинова, Валентин Златев и Васил Божков, но не разкриха подробности. И Нинова, и Златев отхвърлиха твърденията за подобна среща. 

Още по темата