Анализ: Ще има ли война в Източна Украйна?

Анализ: Ще има ли война в Източна Украйна?

Неотдавнашното разполагане на руските войски по границата на Украйна и индикацията на Москва, че тя може да се намеси в случай на широкомащабна война в Източна Украйна, помрачават надеждите за мирно разрешаване на конфликта, който клокочи от седем години и струва живота на хиляди.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери в петък, че Русия има право да придвижва силите си на нейна територия по свое усмотрение и просто взема предпазни мерки предвид „опасния, експлозивен регион по границите си“ с Източна Украйна.

Песков предупреди, че ситуацията на контактната линия е изключително нестабилна и каза, че „динамиката … създава опасност от възобновяване на пълномащабни военни действия.“

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна в подновяването на „опасни провокативни действия“ в източния й регион на Донбас в разговор в петък с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, според информация на Кремъл.

Напрежението продължава да нараства между Украйна и проруските сепаратисти след неотдавнашна ескалация на боевете по демаркационната линия вътре в Украйна, където Киев заяви, че няколко от неговите войници са били убити миналата седмица.

Дмитрий Козак, заместник-началник на кабинета на президентския административен офис на Русия, предупреди в четвъртък, че Москва ще бъде принудена да защитава своите граждани, живеещи в Източна Украйна в случай на пълномащабна война, и каза, че това ще бъде „началото на края за Украйна. “

Според руски данни поне 640 000 жители на източния регион на Донбас в Украйна имат руски паспорти.

Москва настоява Украйна да приложи мирно споразумение, ростигнато с посредничество на Франция и Германия в Минск, Беларус, през 2014 и 2015 г., което призовава за местни избори в Донбас, оттегляне на въоръжени войски от чужбина и връщане на границата с Русия под украински контрол, наред с други точки.

Правителството на украинския президент Владимир Зеленски се противопостави на предоставянето на по-голяма автономия на контролираната от сепаратистите територия, страхувайки се, че това ще даде на Москва възможност да укрепи позициите си в региона.

„Дипломатическото решение … изисква радикална промяна в позицията на киевските власти“, каза Константин Сивков, московски военен анализатор. „Ако властите в Киев се съгласят с признаването на федералната структура на Украйна, ако властите се съгласят с равнопоставеността на руския език в Украйна заедно с украинския език, тогава целият проблем в [Донбас] ще бъде отстранен“, той казах.

Но неотдавнашната ескалация на насилието, струпването на въоръжени сили в Русия и увеличаването на заплашителната риторика на Москва отклони шансовете за дипломатическо споразумение, твърдят анализатори.

„Примирието приключи … и стратегията на президента Зеленски за договаряне на нещо с Москва като цяло приключи“, каза Никола Капитоненко, доцент в Института за международни отношения в Киев и консултант на парламентарната комисия по външни работи на Украйна.

Русия вижда „Минският процес е в задънена улица и няма надежда да има някакъв вид компромис, на който се надяваха преди година, така че те трябва да направят нещо, за да подобрят позицията си за преговори и в основата си единственото нещо, което им остана, е военната мощ ”, каза Капитоненко. „Въз основа на предишния опит Украйна трябва да се подготви за най-лошия сценарий.“

Ясно е, че Украйна би предпочела да намери дипломатическо решение, но може би най-голямата грешка на украинския президент беше, че „той беше твърде наивен, мислейки, че може да постигне добра сделка с Путин и ще го направи по украинските условия“, каза Альона Гетманчук, директор на Център Нова Европа, мозъчен тръст в Киев.

Американските и европейските лидери вдигнаха тревога за струпването на московски сили на украинската граница. Вашингтон изрази загриженост, че „Русия вече има повече войски на границата с Украйна, отколкото по всяко време от 2014 г. насам“, според пресаташето на Белия дом Джен Псаки. Същата година Русия анексира полуостров Крим на Украйна и предостави подкрепата си зад сепаратистите в източната част на страната.

Германският канцлер Ангела Меркел призова Путин да изтегли войските си назад.

„Играта на мускули под формата на военни учения и възможни провокации по границата е традиционна руска работа“, написа Зеленски в своя акаунт в Telegram миналата седмица. „Тя се стреми да създаде атмосфера на заплаха и в същото време на натиск по време на преговорите за прекратяване на огъня.“

Зеленски твърди, че ускоряването на пътя на Украйна към членството в Организацията на Северноатлантическия договор ще помогне за предотвратяване на по-дълбоки конфликти с Русия.

Но руски представители и прокремълски анализатори казват, че участието на НАТО би повишило залога и няма да допринесе за разсейването на напрежението.

„Ако Съединените американски щати и НАТО започнат да подкрепят Украйна и да нанасят удари по Донецката и Луганската народни републики, Русия със сигурност ще влезе във военен конфликт“, каза военният анализатор Сивков.

………………..

Ан Симънс, в. „Уолстрийт джърнъл”.

Източник: Актуално

Още по темата