Протест пред посолството на Германия у нас с искане за реакция от Берлин

Протест пред посолството на Германия у нас с искане за реакция от Берлин


С едноминутно затваряне на очи пред посолството на Германия у нас около 100-200 протестиращи поискаха реакция от Берлин и европейските институции за ситуацията в страната.

Викове “оставка“ и “мафия“ се чуват и пред посолството на Република Германия в България. Според Павел Божилов, който организира мероприятието във фейсбук, Берлин покровителства премиера Борисов. “Тъй като от един месец вече има протести, забелязахме, че посолството на САЩ се произнесе в нота към българските протести. Това още не се е случило от страна на Европейската комисия или немските лидери и в частност Християндемократическата партия. И решихме, че сега е удачен момент да ги подсетим за това с нашата спонтанна акция, организирана изцяло от граждани. Нямаме никакви организации зад гърба си“, обясни той.

От посолството публикуваха позиция, също във фейсбук по-рано през деня, в нея се казва, че Берлин не може да се меси във вътрешнополитически дела на България.

Според Павел Божилов обаче корупционните практики при усвояването на европейските фондове са европейски въпрос и това по никакъв начин не е намеса в суверенитета на страната ни.

В проявата участват и много хора, които традиционно протестират под прозорците на властта. Както винаги, те носят плакати. Повечето от тях са на немски, сред тях се срещат въпроси като: “Толерира ли Берлин корупцията?“.

Един от първите участници в проявата е студентка, която преди е учила в Германия, а сега продължава образованието си в България. “На плаката, който нося съм написала на немски – “Не можеш да останеш безразличен“. България изглежда доста жалко в очите на приятелите ми от Германия. Повечето от тях ме питаха дали имам телевизор вкъщи и дали имаме течаща вода“, сподели тя.

Движението пред посолството беше затруднено заради протеста, а след като той приключи част от демонстрантите се отправиха към пл. „Независимост“, за да се присъединят към протестиращите там.

Още по темата