Акне – симптоми, подходящи храни и лечение

Акне – симптоми, подходящи храни и лечение

Кожното заболяване акне често се появява по време на пубертета, едновременно с хормоналните промени. Възможно е да продължи и след това, както и първите акнеични прояви да бъдат в по-зряла възраст.

Сред факторите, които предоставят благоприятна среда за появата на този проблем, са неподходяща козметика, тютюнопушене, хранителен режим, лекарства на хормонална основа, слънце, контрацептиви и др.

Кои са характерните симптоми?

Като ранен признак на евентуални акнеични прояви се счита по-голямото омазняване на кожата след сън сутрин. В зоните с най-много себумни жлези, като лице и деколте, гръб и рамене, е видима появата на комедони. Ако тези точки не се почистват и особено ако се изстискват, остатъчната течност предизвиква нови комедони или пъпки. В този случай вече става въпрос за възпалително акне.

Освен повишената секреция на себум и черните и бели точки, за него са характерни симптоми като:

  • кисти – пълни с течност подкожни образувания;
  • папули (пъпки) – надигнати над кожата образувания, обикновено зачервени и твърди;
  • пустули – възпалени кожни образувания с гноен връх;
  • нодули – прилични на възелчета твърди подкожни образувания;
  • белези – получени след кисти или нодули при неправилна грижа за кожата.

Според различни проучвания сред факторите, повишаващи риска от гнойни пъпки и др. акнеични прояви, са не само хормоналният дисбаланс, повишената секреция на себум и др., но и неправилното хранене.

момиче с акне

Полезни храни при акне

Много храни оказват въздействие чрез своя състав върху образуването на хормони и секрецията им. Ако настъпи хормонален дисбаланс, това намира отражение върху кожата.

Гликемичният индекс на храните също е от значение. Ако той е висок, какъвто е например в захарните изделия, това провокира акнеичните симптоми.

Правилната диета за чиста кожа трябва да включва храни, богати на:

  • цинк – например бобови култури;
  • омега-3 – например мазна риба, орехи, ленено семе;
  • бета-каротин – например чушки, цвекло, моркови, спанак, тиква, пъпеш;
  • витамин Е – например ядки, листни зеленчуци, яйчен жълтък, пълнозърнести храни.

От менюто трябва да бъдат изключени: млечни храни, тестени и захарни изделия, червени меса.

За превенция и за справяне с акнеичната кожа е важна и употребата на специално разработени козметични продукти.

При първите симптоми на акне лечение с максимално положителен резултат може да бъде назначено само от специалист дерматолог.

Какво лечение на акне може да се предприеме?

 

В зависимост от състоянието на кожата, специалистът дерматолог ще ви предпише необходимото лечение. Съвременните методи за премахване на акне обикновено включват лечение:

С лазер

С помощта на Cutera excel V+, лазер от ново поколение, благодарение на съчетанието от две дължини на лазерния лъч, успешно се третират активни акнеични форми и остатъчни белези.

С комбинирани терапии

Терапията Cutera Cool, съчетана с Green Genesis, оказва противовъзпалително действие, активира регулацията на мастните жлези и успокоява зачервяванията.

За по-ефективно лечение се препоръчва и химичен пилинг, аква пилинг и микродермабразио. Ако е нужна локална медикаментозна терапия, назначаването ѝ става след преглед от дерматолог.

За да се намали рискът от акнеични образувания, е важно и ограниченото излагане на слънце и задължителната грижа с подходящи продукти за хигиена на кожата.

Още по темата