Световната банка разширява финансирането за ваксини

Световната банка разширява финансирането за ваксини


Групата на Световната банка ще има програми за ваксини в 30 държави до края на април, подкрепени с около 2 милиарда долара финансиране, заяви във вторник президентът на банката Дейвид Малпас.

Според него разширяването на търговията е от решаващо значение за възстановяването на развиващите се страни.

Частното подразделение на Световната банка – International Finance Corp, ще се намеси, за да запълни празнотата в търговията, оставена от банковия сектор, осигурявайки около 10 милиарда долара търговско финансиране и оборотен капитал от началото на кризата, заяви Малпас, цитиран от „Ройтерс’.

„Смятаме, че търговията ще бъде в основата на процеса на възстановяване“, каза още Дейвид Малпас.

В края на миналата година президентът на Световната банка каза, че програмата за ваксиниране на институцията е на стойност 12 млрд. долара и е под формата на помощ за бедните и развиващите се страни. инициативата е част от пакет на стойност 160 млрд. долара, насочен към подпомагане на тези страни да си осигурят навреме ваксини, преди всичко за хората, работещи на първа линия, като медици и представители на други професии, а след това и на цялото население.

Парите от Световната банка ще бъдат предоставени безвъзмездно или при изключително облекчени условия.

В края на януари тази година Малпас оповести също, че се подготвят проекти за финансиране, свързани със спешна ваксинация, в 21 държави в Африка, включително Демократична република Конго, Етиопия, Нигер, Мозамбик, Тунис, Есватини и Кабо Верде.

Разходите за ваксиниране на 60% от 1,3 милиарда души в Африка биха били между 10 и 15 милиарда долара, посочват от Африканските центрове за контрол на заболяванията.

Континентът е осигурил 36% от нуждите си от ваксини, като 25% от дозите идват от инициативата Covax и 11% от отделна програма на Африканския съюз. Въпреки това обаче континентът изостава сериозно по отношение на снабдяването с ваксини и процеса на ваксинация в сравнение с по-богатите страни.

Още по темата