Гърция е готова на военни действия срещу Турция

Гърция е готова на военни действия срещу Турция

Гръцкият министърът на отбраната Никос Панайотопулос обяви, че Гърция е готова на всичко, включително на военни действия срещу Турция, за да защити суверенните си права.
„Поведението на Турция в последно време е доста агресивно. Считам, че единственият начин Гърция да се справи с подобно поведение, в което има тенденция към агресия, е, от една страна, да използва всичките си дипломатически оръжия, а от друга – да употреби военна сила за потушаване на конфликта“, каза той в интервю за телевизия „Стар“.
На уточняващ въпрос готова ли е Гърция за военно решение на конфликта, както каза съветникът на премиера, Панайотопулос отговори положително.
„Той каза, че се готвим за всяка ситуация. Разбира се, „всичко възможно“ включва военно участие. Ние не искаме това, но искаме да стане ясно, че ще направим всичко възможно, за да защитим максимално нашите суверенни права“, подчерта Панайотопулос.
Преди няколко дни турският правителствен вестник публикува заявление за лиценз за изследване и добив на въглеводороди в близост до гръцките острови.
В понеделник гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че Турция се опитва да присвои суверенните права на Гърция и нарече действията: провокация, тъй като става въпрос за гръцкия континентален шелф.
В сряда гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изпрати писмо до ръководството на Европейския съюз във връзка с „турските провокации“.
Атина предупреди, че евентуална ескалация от страна на Анкара ще доведе не до гръцко-турска криза, а до европейско-турска криза.
Междувременно президентът на Турция Реджеп Ердоган на съвместна пресконференция с ръководителя на Правителството на националното споразумение на Либия Файез Сарадж оповести, че двете държави възнамеряват да провеждат изследвания и разработки на нефтени и газови находища в Средиземно море./Вести БГ

Още по темата