Борисов: Божков не ми е дал една стотинка, черпил ме е пура

Борисов: Божков не ми е дал една стотинка, черпил ме е пура


Премиерът Бойко Борисов отговори на сигнала на бизнесмена Васил Божков до прокуратурата, в който твърди, че за 3 г. е предал „60 млн. лв. на министър-председателя и финансовия министър Владислав Горанов“. 

„Не му прави чест. Ако някой си е позволил да взима пари от него, аз не знам. На мен нито една стотинка не ми е дал. Черпил ме е само една пура. Аз отговарям за себе си – към мен и към партията нито една стотинка няма“, обясни Борисов в първата си телевизионна изява на 5 юни (петък).

Той подчерта, че много хора, на които не е дал да правят далавери, се обръщат срещу него. „Нека се обръщат, но парите от олигарсите отиват за хората. Помните ли, когато между България и Русия имаше трима посредници при доставката на газ. Когато ги премахнах и газът поевтиня с 50%, сега този посредник всеки ден в медията си ме окарикатурява“, коментира Бойко Борисов. 

Премиерът заяви, че има доверие на финансовия министър и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, чиито имена също фигурират в сигнала на обвиняемия бизнесмен.

„700 милиона липсват, хазартът става 100% държавен, пак карикатури. Нищо, нека ме рисуват, но парите от тези бизнесмени ще отидат в държавния бюджет, за спортистите, за пенсионерите“, обобщи той. 

Впоследствие в ефира на БНТ Борисов заяви, че коронавирусът не е победен и нищо не е свършило, тъй като всеки ден имаме по 20, по 30 нови случая. Министър-председателят се похвали, че България е била първа в изработването на облекла, маски, очила, лекарства. 

„Благодарение на индустрията ни направихме облекла от най-висок клас и снабдяваме Европа с тях. Не Китай, а ние. Заводът в Смолян, който правеше ски, започна да прави маски и очила“, допълни премиерът.

За намаляването на ДДС за ресторантите, книгите и бебешки стоки от 20 на 9% той отбеляза, че мерките са полза на хората и на икономиката. Затова ГЕРБ и ДПС взаимно подкрепили предложенията си. 

Борисов съобщи, че в понеделник (8 юни) с решение на Министерския съвет 201 млн. лв. ще бъдат на потребителите на газ, топлофикациите, хората и бизнеса, като става въпрос за надвзети от „Газпром“ пари. 

„Ние проведохме изключително тежки преговори с „Газпром“ и подписахме договор за 42% намаление на цената на газа“, припомни премиерът и определи като „пълно малоумие“ информацията, че ще се повиши цената на парното с 20 на сто. 

Министър-председателят обясни, че коронавирус кризата е била критичен момент за него, въпреки че е повишила личния му рейтинг според социологически проучвания. „Само Румен Радев се радва на рейтинги или страда от тях“, каза още Борисов.

Още по темата