Машинното гласуване не е лекарството за всички недъзи в изборния процес

Машинното гласуване не е лекарството за всички недъзи в изборния процес


Текстовете в Изборния кодекс, засягащи машинното гласуване, са много малко и не разрешават допълнителна серия от въпроси, които ще стоят пред Централната избирателна комисия. Това заяви кандидатът за председател на ЦИК Александър Андреев по време на изслушването си в парламентарната правна комисия. Той благодари на неправителствената организация Федерация на независимите студентски дружества, която даде предложение за кандидатурата му, както и на ГЕРБ за номинацията.

 „За да може ЦИК да изпълни своите задължения, включително осъществяването на машинното гласуване, трябва да бъде поставена в положението да го направи. Изискват да се отговори на редица въпроси, които ЦИК в своя анализ за предходните избори през 2019 г. доста подробно разви, защото тук не е въпросът дали да има машинно гласуване или да няма, а как да бъде осъществено то. Машинното гласуване е различна форма на гласуване, извън тази, която е в основния обем на Изборният кодекс и където имаме подробна уредба на гласуването с хартиени бюлетини. Текстовете по отношение на машинното гласуване са много малко и те не разрешават една допълнителна серия от въпроси, които ще стоят пред ЦИК. Те не могат да бъдат решени само от ЦИК. Това са въпросите, свързани с придобиването на машините, тяхното складиране, обслужване, сертифициране, одитиране, тяхното транспортиране. Следователно машинният вот изисква не само придобиване на машините, а трябва да отговорим на всички останали въпроси – къде ще бъдат складирани, как ще бъдат обслужвани, по какъв начин ще бъдат транспортирани, съхранявани, охранявани. Това трябва да бъде държавна политика, така както ЦИК до момента го е заявявала. Надявам се, че тези въпроси ще намерят своя отговор, тъй те трябва да позволят на ЦИК да произведе машинното гласуване на предстоящите избори“, каза Андреев в отговор на въпроса на Крум Зарков от БСП – дали ЦИК ще се справи с новите правомощия, които ѝ вменява Изборният кодекс.

По думите на кандидата, не може в Изборния кодекс да има три само текста, които да се отнасят до самото машинно гласуване, без да бъдат ясно разписани правилата за това какви трябва да бъдат машините. Техническият персонал и персоналът, който ще охранява машините, не може да бъде нает само за три месеца, което пък изисква сериозен държавен ресурс. 

Андреев подчерта, че в ЦИК надделява експертността, а не политическите настроения или воля на някого. Думите му бяха в отговор на въпрос на депутата Симеон Найденов от партия „Воля“- дали ще успее да се абстрахира от ГЕРБ след като те са го номинирали.

Машинното гласуване не е лекарството за всички недъзи в изборния процес, смята кандидатът за председател на Избирателната комисия. Според него недъзите трябва да бъдат обект на широко обществено обсъждане. „Ето защо този дебат ще върви в обществото още дълго време. Може би така е правилното“, добави той.

Андреев е на мнение, че машинния вот ще е предизвикателство пред изборната администрация, за да може да се спази законът във вида, в който е приет народните представители.

Още по темата