Полицията залови 41 мигранти на магистрала „Тракия“

Полицията залови 41 мигранти на магистрала „Тракия“

Под надзора на Районна прокуратура-Пловдив се извършва разследване по две досъдебни производства за незаконно преминаване и пребиваване на чужди граждани – от Афганистан и Сирия, на територията на Република България, установени от служители на ОД на МВР – Пловдив.
На 30 март 2021 г., около 7,15 ч., на автомагистрала „Тракия“, в землището на с. Шишманци, обл. Пловдив, е установено, че в товарен автомобил, марка „Пежо“, са били превозвани 41 чужди граждани.
Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив е образувано досъдебно производство за това, че с цел набавяне на имотна облага противозаконно са били подпомогнати да пребивават и преминават в страната, чрез извършване на превоз – престъпление по чл. 281 ал. 2 т. 1 и т.5 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.
В хода на разследването е установено, че товарен автомобил, марка „Пежо“, движещ се по автомагистрала „Тракия“, на км 146+, в посока гр. София, спукал задна гума и водачът се отклонил в аварийната лента, където спрял, за да я ремонтира. Преминаващ автопатрул на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-Пловдив забелязал авариралия микробус и извършил проверка, при което служителите на МВР установили самоличността на водача – С.К., на 39 г., криминално проявен и осъждан.
В хода на проверката полицаите установили, че в товарния автомобил се намират 41 чужди граждани, мъже. Трима от тях били в кабината при шофьора, а останалите 38 се намирали в товарното отделение на микробуса. Повечето от чужденците са граждани на Афганистан, на възраст между 20 и 30 г. По досъдебното производство, под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив, са извършени действия по разследването – разпитани са свидетели, иззет е товарният автомобил и му е извършен оглед.
Водачът е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. По първоначални данни С.К. е направил самопризнания, като е обяснил, че е взел мигрантите от къща в село в общ. Свиленград. Уговорката е била да ги транспортира до бензиностанция в близост до гр. София срещу заплащане. Работата по случая продължава. Всички 41 чужди граждани към момента са в добро здравословно състояние и след извършване на следствените действия ще бъдат настанени в Миграционен център.
На 29 март 2021 г. на паркинг в индустриалната зона на гр. Куклен, около 18,20 часа, при отваряне на вратите на ремаркето на товарен автомобил са установени двама мъже – чужди граждани. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 279 ал. 1 от НК – за това, че са влезли през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта. Под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив веднага са започнали действия по разследването – извършен е оглед на местопроизшествие, разпитани са свидетели, приложени са писмени материали.
Установено е, че водачът на товарния автомобил Е.И., на 49 г., е тръгнал от гр. Бурса, Турция, и около 7 часа на 29 март 2021 г. е преминал границата през ГКПП-Капитан Андреево, като единствено е имал престой на паркинг в гр. Одрин за няколко часа. При пристигането си на паркинга на частно дружество в индустриалната зона на гр. Куклен, обл. Пловдив, Е.И. отворил вратите на ремаркето в присъствието на охрана и след като установили двамата чужди граждани незабавно подали сигнал на тел. 112. По първоначални данни те са от Сирия и са се качили в камиона в гр. Одрин, с цел да стигнат до Германия. Действията по разследването продължават. Понастоящем се установява самоличността на двете лица, които са задържани за 24 часа по Закона за МВР и ще бъдат настанени в Миграционен център.
Подробности по двата случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Пловдив и ОД на МВР – Пловдив, в който участваха Атанас Илиев, заместник-районен прокурор и Пламен Иванов, началник на Районното управление в гр. Раковски.

Още по темата