Кметът на Хисаря с коментар пред ПБ Новинар за проблемите с кетъринга в детските градини/ВИДЕО/

Кметът на Хисаря с коментар пред ПБ Новинар за проблемите с кетъринга в детските градини/ВИДЕО/

ПБ Новинар представя на своите зрители и читатели интервю по наболяла тема с кмета на община Хисаря инж. Пенка Ганева. Преди няколко дни на сесия на ОбС в курортния град съветниците приеха предложението на градоначалника детските градини и млечната кухня да минат на кетъринг. В резултат на това решение с ПБ Новинар се свързаха притеснени родители. В града, в Старосел и Паничери майките събират подписка срещу решението децата да се хранят от кетъринг фирма.
Инж. Ганева смята, че проблемът има политическа окраска и е плод на от опозицията. „Майките бяха подведени, защото на тях им се казва, е децата им ще ядат суха храна, а кетъринг не значи суха храна. В програмата, която залагаме, ние смятаме да заделим 20% от спестените средства и освен това, което до момента дофинансираме за храната, да дадем и тези 20%, за да бъде по-добра и качествена храната на децата. Аз също имам грижа за децата в тази община, но и отговарям за финансите, трябва да осигуря средсва, с които ще работят тези градини“.
Кметът припомни, че финансовото състояние на общината е притеснително заради кризата с КОВИД-19. Вероятно ще се премине към съкращаване на служители на местната власт, за да се справи общината с тежката ситуация. „Ако се мине на кетъринг ще бъдат съкратени шест щата-основно готвачи от петте детски градини в общината и според анализите, които сме направили, ще спестим на година около 80 хиляди лева.
Искаме децата да се хранят добре, храната ще бъде топла, ще бъде разнообразна, но искам хората да разберат, че не е икономически изгодно във всяка детска градина да имаме готвачи, защото освен заплати, се плаща и ток и вода. Ако ние съкратим тези разходи, ще имаме повече пари, които ще отидат за малките. Това, че искаме да съкратим разходите и се опитваме да ги свием, не значи, че искаме да ощетим децата“, подчерта Ганева.
Тя съобщи, че не само местната власт, а и всички ангажирани институции ще следят стриктно какво е качествота на храната за най-малките.
“ Ако ОбС Хисаря отмени решението за китъринга, аз ще бъда принудена да внеса ново решение, с което да искам детските градини да минат на делегиран бюджет и тогава директорите ще трябва сами да се оправят с парите, които получават от държавата и храната на децата няма да може да бъде дофинансирана, ако тя бъде дофинансирана, това ще бъде за сметка на родителите“, каза още кметът.

Още по темата