Кметът на община „Марица“: Производителите от Маноле ще получат обезщетения за пораженията от градушката

Кметът на община „Марица“: Производителите от Маноле ще получат обезщетения за пораженията от градушката

От земеделското министерство обещали да изплатят на стопаните обезщетения, в зависимост от процента засегнати насаждения
Производителите на зеленчуци от Маноле ще получат обезщетения за поразените си насаждения и селскостопанска продукция от градушката, паднала миналата седмица в Пловдивско. Това съобщи пред репортер на DCNEWS кметът на община „Марица“ Димитър Иванов.
По-рано днес стана ясно, че земеделците са готови да излязат на протест, тъй като им е било обяснено, че само тези стопанства, които са поразени на 100%, ще получат обезщетение на единица декар или тон произведена продукция.
„Надяваме се, че нещата ще се решат по мирен път, защото от Министерство на земеделието ми се обадиха и грешката я изчистиха“, обясни кметът на община „Марица“.
„От министерството ми казаха, че на практика хората ще получат обезщетения. Допълнително ще се уточни размерът на компенсацията. Не е вярно, че само тези, чиито стопанства са поразени на 100% ще бъдат обезщетени, а и и тези, с 20% и 30% поразена продукция„, подчерта Иванов.
Той разказа, че след двучасовата буря, придружена с градушка, хората в Маноле са били отчаяни, защото пораженията са били жестоки. По думите му от 1000 домакинства, които преди са отглеждали зеленчуци в селото, сега са останали едва 30 семейства, които се занимават със земеделие, за да захранват пазара.
Иванов посочи, че неговото семейство също има 180 дка земеделски площи, на които отглежда зеленчуци, а градушката от събота не подминала и тях. Но добави, че не мисли толкова за себе си, колкото за хората.
Поражения имало и в други села в община „Марица“
„Освен в Маноле поражения има и върху продукцията в Крислово, Динк, Калековец и Трилистник. Хората се обаждат първо на мен, няма на кого другиго. Отчаяни са и обезверени“, обясни Димитър Иванов. Според него производителите настръхнали, след като след извършената експертиза на стопанствата им било казано, че насажденията ще се възстановят. „Предстои ни зима, не сме в началото на лятото, както беше след градушката през юни. Как ще се възстановят тези растения?“, недоумява кметът на общината.
Той се надява обезщетенията да им бъдат изплатени, за да могат стопаните да си платят торовете и препаратите. „Загубили са печалбата, но да не задлъжняват с кредити и заеми“, каза Иванов. И допълни: „Най-вкусните плодове и зеленчуци са при нас в община „Марица“, но трябва да спасим и малкото земеделски производители, които са останали в този сектор. Защото при тези жестоки условия тази година, след 45-градусовите температури, сушата, поливането всеки ден, непрекъснатото торене, хората изнемогват финансово. Господ ни дава урок за това, което правим с природата, защото омаскарихме не само равинната, но и гората. Нека това да ни е за урок!“
Кметът е категоричен, че не иска да си прави пиар, а да се помогне на производителите. „Не може да се помага само на ресторанти, магазини и малкия бизнес. Ние също сме бизнес, искам да се помогне на селянина да работи“, коментира той./Dcnews.bg

Още по темата