Борисов отново на път – инспектира газовата връзка с Гърция

Борисов отново на път – инспектира газовата връзка с Гърция


Премиерът Бойко Борисов отново е на път – инспектира газовата връзка с Гърция. От началото на седмицата Борисов неизменно е в своя джип и обикаля страната, за да проверява различни проекти. В понеделник той посети Враца, а в сряда разгледа строителството на „Хемус“ и пречиствателна станция във Варненско. 

„Всички, които са против диверсификацията, искат оставка на правителството. Ако не сме ние да го бутаме това с всичка сила, както не го е имало, така няма и да го има“, коментира министър-председателят по повод протестите за оставката му, които продължават вече 21 дни. 

Общата стойност на проекта е почти 470 млн. лева. Според утвърдена от ЕК схема за финансиране акционерите на съвместното българо-гръцко дружество ICGB участват общо с 46 млн. евро, 45 млн. евро идват от Европейската енергийна програма за възстановяване, а Европейската инвестиционна банка предостави заем от 110 млн. евро на „Българския енергиен холдинг“.

„Всичко се пази. Догодина няма да знаят, че е имало такива интервенции. Гледай каква хубава почва, всичко е разсадено. Хората имат възможност да видят Север-Юг“. По думите му преди сме били зависими дали няма да ни спрат кранчето от Москва. Сега от Украйна до Гърция. 100% диверсификация. Тук ще дойде азерският газ, втечненият газ. Освен че намалихме цената на газта с 50 %, България изгражда своята газопреносна магистрала“, каза Борисов. 

Тръбопроводът ще е с дължина 182 км между гръцкия град Комотини и Стара Загора. Той е проектиран за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция. Като начало идеята е по него да се транспортират 1 млрд. куб. м азербайджански природен газ годишно от находището „Шах Дениз“. Правителството обаче обещава внос и на американски втечнен газ, както и от точки като Катар, Алжир, Израел и Египет. 

Изпълнител на дейностите по изграждането му е гръцката компания J&P AVAX. Доставчик на тръбите отново е гръцка фирма – Corinth Pipeworks Industry S.A., която спечели договора на стойност 58.3 млн. евро.

‘Съобразяваме се изцяло с всички изисквания, по-надолу има трасе с напояване. Там са отложили за известно време поставянето на тръбите, за да не се възпрепятстват земеделците. Стараем се по най-бързия начин да се навакса изоставането около кризата с COVID-19″.  „На трасето е осигурен ежедневен преглед. В село Манастир се извършват заварки на тръбите“, уточни енергийният министър Теменужка Петкова.

Още по темата