Нови ограничения заради Covid-19 по гръцките граници

Нови ограничения заради Covid-19 по гръцките граници


Въведена е и забрана за излизане и движение на гражданите от 21 ч. до 05 ч. сутринта. То е разрешено по изключение за придвижване от/до работното място; по причини свързани със здравето и някои други. 

Нови ограничения се въвеждат по сухопътните граници на Гърция, за да се възпрепятства разпространението на коронавируса в северната част на страната. От днес през ГКПП „Промахон“ от 23 до 7 часа ще се пропускат само товарни автомобили в двете посоки. Въпреки карантината е много висока степента за заразяваме от вируса – 2000 случая само за два дни в Солун. А това означава, че очакваното премахване на строгите мерки от началото на декември едва ли ще може да се осъществи.

Българските граждани могат да влизат на територията на Република Гърция през сухопътните, морските или въздушните граници на страната при наличие на отрицателен тест за COVID 19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на страната, и предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. При влизане на гръцка територия през сухопътна граница задължително на пристигащите, независимо че имат негативен резултат от тест по метода PCR (остава задължителен), на място ще бъде правен и бърз тест. При негативен резултат те ще могат да продължат пътуването си до посочената в PLF формуляра дестинация.

Изискването за предоставяне на отрицателен PCR тест не важи за деца, които към момента на влизане в страната не са навършили 10 години.

Влизането и излизането от страната на български граждани е възможно единствено през ГКПП „Кулата-Промахон“.

Във връзка с усложнената обстановка от COVID-19, от 28 октомври от 00:30 до 05:00 часа гръцките гранични власти ще пропускат през ГКПП „Промахон“ на влизане в Гърция леки автомобили и автобуси само с гръцки граждани. Товарните автомобили ще бъдат пропускани без промяна, както досега.

През ГКПП „Илинден“ – „Ексохи“ се пропускат само товарни автомобили с един водач след представяне на QR код.

От 06:00 часа на 20 ноември 2020 г. на влизане в Гърция през ГКПП „Маказа“ могат да преминават само товарни МПС по всяко време на денонощието. Водачите на товарни автомобили до 3.5 тона, извършващи международен превоз на стоки и товари през ГКПП „Маказа“, се допускат за влизане в Гърция, след представяне на QR код.

През ГКПП „Капитан Петко войвода“- „Орменион“ гръцките гранични власти ще пропускат само товарни автомобили, след представяне на QR код.

През ГКПП „Ивайловград“ – „Кипринос“ и ГКПП „Златоград“ не се пропускат в двете посоки никакви превозни средства.

До 30 ноември във връзка с усложнената епидемиологична обстановка се забранява придвижването извън границите на окръзите в Гърция с изключение на случаите, когато се налага придвижване до/от работното място, за което е необходимо представяне на удостоверение от работодател.  В изключенията попадат и пътуване по здравословни причини, пътуване за придвижване до мястото на постоянно местоживеене (еднократно) като за целта се изискват съответните документи удостоверяващи причината и необходимостта от пътуване извън окръга.
Въведена е и забрана за излизане и движение на гражданите от 21 ч. до 05 ч. сутринта. Движението в този времеви интервал е разрешено по изключение за придвижване от/до работното място; по причини свързани със здравето (придвижване до аптека, лекар, болница или здравен център, след предварителна консултация и съответна препоръка); индивидуално с домашен любимец. 
Ограничено е и излизането и движението на граждани през деня в рамките на съответния окръг. То е разрешено за обслужване на жизненоважни лични или служебни нужди, сред които  придвижване до/от работното място или в работно време; придвижване до/от училище; по здравни причини; за снабдяване със стоки от първа необходимост, когато не е възможно своевременното им изпращане и получаване; еднократно придвижван до мястото на постоянно местоживеене; посещение на публична административна служба, в случаите, когато не е възможно обслужване по електронен път или по телефона, само при спешни случаи и след предварително договорена среща и получено писмено потвърждение от съответната администрация.
Българските граждани, които се намират на територията на Гърция и нямат регистрация като постоянно пребиваващи, трябва да получат удостоверение от посолството ни в Атина или от генералното ни консулство в Солун, ако искат да се завърнат в България с лек автомобил, преминавайки през различни области. Подобен документ не е необходим при завръщане със самолет или автобус. Гражданите удостоверяват правото си да се придвижват между отделните административни области в страната и в рамките на града като представят закупен билет за самолет/автобус, с крайна дестинация България и документ за самоличност.

Още по темата