Кирил Петков: Ако махнем риска „корупция“ от България, инвестициите ще бъдат огромни

Кирил Петков: Ако махнем риска „корупция“ от България, инвестициите ще бъдат огромни

Ще създадем механизъм, по който всяка община, ако желае, ще може да се сертифицира с най-добрите практики, които да намаляват корупцията. Инициативата има за цел най-добрите общини да могат да се сертифицират, като такива чисти от корупция. Те ще имат възможност да привличат инвеститори и да алармират при рискове от корупция. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на представяне на съвместната инициатива с „Трансперънси Интернешънъл“ „Община с нулева корупция“, предаде репортер на Novini.bg.
По думите му, ако има някакви проблеми за инвеститорите, те ще имат допълнителна „контактна точка“, към която да се обърнат при проблем.
С тази инициатива министърът очаква подобряване на процесите в общините и създаване на доверие в инвеститорите, че е безопасно да инвестират там.
Министърът уточни, че този процес ще отнеме време и допълни, че ще се започне с промяна в антикорупционната стратегия на правителството и изрази надежда, че ще се внесе решение на МС в следващите две седмици, с което този процес да започне.
„Искаме да дадем възможност на най-чистите общини да се сертифицират, да привличат инвеститори с бранда, че са общини без корупция“. „Благодарим на министъра за подкрепата. Работим за местния индекс на почтеност от 2014 г. Трябва да се стимулират добрите практики. Механизмът е тестван и работещ“, заявиха от „Трансперънси Интернешънъл“.
Общини, изявили желание да се включат към програмата са Видин, Русе, Бургас, стана ясно от думите на министър Петков.
„Ще борим корупцията с пазарен принцип, чрез конкуренцията“, добави Кирил Петков.
„Всяка община има шанс да влезе в тази система и да започне да чисти корупцията“, обясни още Петков. „Ако махнем този риск от България, инвестициите ще бъдат огромни“, убеден е той.
Служебният министър на икономиката Кирил Петков изрази страховете си от това да не се състои актуализацията на бюджета и заяви, че ако това стане, би било провал на Народното събрание.
„Когато имаме наличие на два милиарда допълнителни средства и единственото, което се изисква, е оторизация за тяхното харчене, ние да посрещаме явно идващата огромна криза без средства – нито за лекарите, нито бизнеса, нито за пенсионерите, това би било пълен провал за мен на Народното събрание. Ако това се случи, бих казал – тези хора не си свършиха въобще работата“, заяви министърът.
В отговор на журналистически въпрос Петков заяви готовност да е министър в евентуално ново служебно правителство.
Той обяви началото на създаването на механизма – сертификат „Община без корупция“. В партньорство с „Трансперънси Интернешънъл“, които са световни лидери по темата антикорупция, ще създадем механизъм, по който всяка община, ако желае, ще може да се сертифицира с най-добрите практики, които да намаляват корупцията, каза министърът. Той допълни, че в тези общини „Трансперънси Интернешънъл“ ще бъде гарант, че ако има някакви проблеми за инвеститорите, те ще имат допълнителна „контактна точка“, към която да се обърнат при проблем. С тази инициатива министърът очаква подобряване на процесите в общините и създаване на доверие в инвеститорите, че е безопасно да инвестират там. Той уточни, че са водени разговори с първите общини, които искат да се сертифицират – Видин, Русе и Бургас. Има интерес и от други общини. Министърът уточни, че този процес ще отнеме време и допълни, че ще се започне с промяна в антикорупционната стратегия на правителството и изрази надежда, че ще се внесе решение на МС в следващите две седмици, с което този процес да започне./Новини.БГ

Още по темата