В опустошения Бейрут Макрон призова за „промяна на системата“ в Ливан

В опустошения Бейрут Макрон призова за „промяна на системата“ в Ливан


Френският президент Еманюел Макрон призова днес ливанските власти, станали обект на негодувание от страна гражданите, да „променят системата“ и посочи, че е предложил „нов политически договор“ по време на визитата си в Бейрут, опустошен от мощната експлозия от вторник, предаде Франс прес. 

„Ливан не е сам“, написа в Туитър френският президент на френски и на арабски при пристигането си Бейрут, където бе посрещнат от ливанския си колега Мишел Аун.

Френският президент потвърди, че ливанското правителство трябва да предприеме „неизбежни реформи“. „Ако тези реформи не бъдат реализирани, Ливан ще продължи да затъва“, каза Макрон.

По-късно в Джемайзе, един от опустошените квартали на Бейрут, Еманюел Макрон бе посрещнат от тълпа местни жители, гневни от политическата класа, почти непроменена от края на гражданската война в Ливан, обвинявана в корупция и нехайство.

„Народът иска падането на режима“, скандираха гражданите, а Макрон ги увери, че е предложил „нов политически договор“ и е поискал от ливанското ръководство на „промени системата, да спре разделението, и да се бори с корупцията“.

„Помогнете ни! Революция!“, скандираше освен това множеството. Френският президент се смеси с хората и отдели време да размени няколко думи с тях.

Франция и бившата й колония Ливан са запазили дълбоки връзки, а президентът Макрон е първият чуждестранен държавен глава, който посещава страната след трагедията.

Той първо посети пристанището, напълно опустошено от експлозиите, където френски спасител му каза, че все още остават „големи надежди“ за откриване на оцелели. Десетки хора бяха обявени за изчезнали след взрива.

Макрон посочи, че страната му приветства „организирането на европейско и по-широко международно сътрудничество“, докато инициативите по света се множат, особено от страна на ливанската диаспора.

Още по темата