Стратегически съветник на Радев разкри каква ще е ролята на президента в съставянето на ново правителство

Стратегически съветник на Радев разкри каква ще е ролята на президента в съставянето на ново правителство

„Президентът не е посредник между политическите сили. Не виждам особена роля на президента при трите евентуални стъпки на конституционната процедура за съставяне на правителство“.
Това каза пред БНР политологът проф. Александър Маринов от Стратегическия съвет към президента. Коментарът му е по повод на очакваното връчване на мандати от Румен Радев и свикването на първото заседание на бъдещото 45-то Народно събрание.
По думите му като нация сме спечелили необходима, макар и закъсняла, промяна.
„Тази промяна няма да е светкавична, изисква постепенност, постигане на съгласие между силите, които искат промяна… Когато изборната практика се нормализира и се нормализира ролята на купения вот, ще се състави това мнозинство, което ще задвижи по-силно промяната“.
Съставяне на правителство ще е трудна, но не невъзможна задача, посочи проф. Маринов в предаването „12+3“ и допълни без да дава допълнителни обяснения и подробности: „Следващото правителство няма да бъде с министър-председател Борисов“.
Според политолога навлизаме в период на драматични промени и ще се наблюдават различни изненадващи нови фактори. Но въпросът е доколко новите ще се наложат, предлагайки добра политика. /Blitz.bg

Още по темата