Ердоган продължава да е най-харесваният политик в Турция

Ердоган продължава да е най-харесваният политик в Турция


Най-харесваният политик в Турция продължава да бъде президентът Реджеп Тайип Ердоган, сочат данни на проучване, цитирани от в. „Миллиет“.

Проучването на социологическата агенция Оптимар е извършено от 22 до 30 април сред 2027 души в 26 турски окръга.

По данни на анкетата Ердоган е най-харесваният турски политик, като той е одобряван от 29,3 на сто от анкетираните. На второ място се нарежда кметът на Анкара от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Мансур Яваш, който е одобряван от 13,4 на сто от участниците в анкетата. След Яваш се нареждат кметът на Истанбул – Екрем Имамоглу (харесван от 8,9 на сто от анкетираните). Лидерът на светската НРП Кемал Кълъчдароглу е одобряван от 5,7 процента от турците.

Същевременно 95 процента от хората, подкрепящи управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), одобряват напълно президента Ердоган.

39 процента от анкетираните също така са казали, че биха гласували за ПСР на следващите парламентарни избори, 24 процента са посочили, че биха подкрепили основната опозиционна НРП, 10,9 процента – Партията на националистическото действие, 10,8 на сто прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и 9,8 процента – Добра партия. Избирателният праг в Турция е 10 процента.

При президентски избори най-много турци – 38,6 на сто от анкетираните, са казали, че биха гласували за Ердоган. 15,7 на сто са посочили, че биха избрали Мансур Яваш за държавен глава, а 9,6 процента – Имамоглу.

Най-големият проблем за турците в момента е икономиката (според 33,2 на сто). Коронавирусът е вторият по значимост проблем за турските граждани (30,9 на сто са посочили този проблем за основен), следван от безработицата (според 13,7 процента).

Още по темата