Преди 32 г. Тим Бърнърс-Лий представя идеята си за World

Преди 32 г. Тим Бърнърс-Лий представя идеята си за World


На днешния ден през 1989 г. английският инженер  Тим Бърнърс-Лий представя идеята си за World Wide Web. Тя е изложена в документа Information Management: A Proposal.

 Тим Бърнърс-Лий ръководи и нейната първа реализация в мрежата на Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН в края на 1990 година. Днес това е една от основните Интернет услуги и понякога двете понятия се използват като взаимно заменяеми, макар това да е неточно. По-скоро Интернет е фундаментът, а Уърлд уайд уеб е надстройката.

Термините Интернет и Уеб биват употребявани често без да се прави разлика между тях, но те са за различни неща. Интернет е глобалната система от взаимно свързани компютърни мрежи, докато уеб е една от услугите, предлагани по Интернет. По-конкретно, Уеб е колекцията от документи и други ресурси, които са свързани посредством хипервръзки и URL, намиращи се на уеб-сървъри, които биват доставяни на потребителите с уеб-браузъри.

Началото на уеб е поставено от Тим Бърнърс-Лий, сътрудник на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) в Женева (Швейцария). Първите хипертекстови системи се появяват още през 60-те години на ХХ век, но Бърнърс-Лий пръв прилага тази технология към разпределена компютърна мрежа. През 1989 г. той отправя предложение до ръководството за създаване на хипертекстова система „Mesh“, която да обслужва информационните нужди на CERN. През следващата година Бърнърс-Лий започва работа заедно с белгиеца Робер Кайо (компютърен специалист с много остроумен и весел характер) и към края на 1990 г. основните компоненти на системата са готови: мрежов протокол HTTP, маркиращ език HTML, първият уеб браузър и редактор WorldWideWeb (преименуван по-късно на Nexus, за да не се бърка с Уеб), първият уеб сървър CERN httpd и първите уеб страници, на които е описан самият проект. Те са предназначени за работната станция NeXTcube и затова малко по-късно се налага създаването на прост текстов браузър, който да бъде лесно преносим към различни компютърни системи – Line Mode Browser.

На 6 август 1991 г. Тим Бърнърс-Лий публикува съобщение в Usenet групата alt.hypertext, с което на практика прави информационната система World Wide Web публична услуга, достъпна в Интернет. Първият уеб сървър извън Европа започва да функционира месец по-късно в Станфордския линейноускорителен център. 

На 30 април 1993 г. CERN обявява, че Уеб ще може да бъде използвана свободно и безплатно от всички. През 1994 г. е основана организацията World Wide Web Consortium, включваща различни заинтересовани организации и имаща за цел утвърждаването на техническите стандарти, свързани с функционирането на Уеб.

През втората половина на 90-те години на ХХ век с все по-широкото разпространение на достъпа до Интернет Уеб започва да се превръща във важно маркетингово средство. Много предприятия създават свои уеб сайтове, появяват се първите специализирани сайтове за електронна търговия.

След 2002 г. достъпът до високоскоростен Интернет бързо нараства и се утвърждават успешни бизнес модели, базирани на World Wide Web, като тези на Google, eBay и Amazon.com. През следващите години възникват масови социални мрежи, като MySpace и Facebook. Широко се разпространяват форми за споделяне на съдържание, като блоговете, или системи, при които съдържанието се създава и поддържа от самите потребители, като Уикипедия. Този нов модел за обмен на информация между множество индивидуални потребители често се описва с понятието Web 2.0.

 

Сър Тимъти (Тим) Джон Бърнърс-Лий 

(Sir Timothy John Berners-Lee) е английски физик и компютърен специалист и създател на World Wide Web. Днес той е директор на консорциума W3C (World Wide Web Consortium), който създава различни стандарти за WWW. Има няколко почетни докторски степени.

През март 2000 година списанието Times включва Тим Бърнърс-Лий в списъка на „100-те най-важни личности на ХХ век“. На 15 април 2004 година става първият получател на новоучредената награда „Награда за технология на хилядолетието“. Същата година е посветен в рицарство от кралица Елизабет II и му е дадена наградата Орден на Британската империя.

През 1994 г. Бърнърс-Лий е поканен да оглави катедра в Масачузетския технологичен институт. Тогава той създава и оглавява и международния консорциум W3С, който създава и усъвършенства стандартите за технологията WWW. Днес консорциумът на Бърнърс-Лий W3C се грижи глобалната мрежа да остане открита, без патент, непритежавана от никого и безплатна.

През октомври 2009 той признава, че двете наклонени черти (//) в  уеб адресите всъщност са ненужни, но по времето на създаването им са изглеждали като добра идея.

 

Още по темата