Най-важните акценти за 18-22 януари от Banker Weekly

Най-важните акценти за 18-22 януари от Banker Weekly


Законодателно лакейство или откровен слугинаж?

Българската политическа класа няма равна на себе си, когато трябва да обслужи нечий – съвсем  неслучаен – интерес. И след това да удави публиката в  лицемерие. Както е добре известно, в подобни случаи силно се разчита и на късата памет на обществото. Събитията от последните дни станаха ярка илюстрация на този модел на поведение, прилаган обилно от всички властвали над земята ни в последните години.

 

Половин цигара на ден струва защитата на дома от наводнение

„Мисирки“, както им казва премиера, с ботуши газят кални във фекални води около къщи на страдащи от наводненията хора. Зациклят с дежурните въпроси: „Как прекарахте тази нощ?”, „Какво се случи?” и „От кого потърсихте помощ?”. И никоя не се сеща да пита: „Защо не си застраховахте къщата като ви се случва не за първи път, след като сте си я построили почти в речното корито?”. От дъжд на вятър ще попитат: „Имате ли застраховка?” и до там с дълбочината на репортажа. А пък окаяните хора ще отговорят: „Ми не, къде ти пари за застраховки”.

 

БНБ: Подготвя се европейска регулация на криптоактивите

На европейско равнище се разработва Регламент за пазарите на криптоактиви. Той е част от пакета за цифрови финанси на Европейската комисия през септември 2020 г., обяви подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банково“ Нина Стоянова. 

 

Гузен изборен измамник негонен бяга

Изразените по време на консултациите при президента опасения от възможно опорочаване (чрез манипулации и фалшификации) на предстоящите парламентарни избори предизвикаха истерични реакции от страна на председателя на парламента и други „остриета” на ГЕРБ. Изявленията не ни впечатлиха с обоснованост или добър тон (с какво може да ни изненада човек, несправил се с материала по география за седми клас), а по-скоро с това, че управляващите се чувстват гузни по темата за честните и свободни избори. Истината обаче е, че позата на набедени политически девственици не отива на „достойните” последователи на Гочоолу и Дочоолу.

 

Първи тест за Байдън: 1.9 трилиона „на масата“ и избора на Йелън

Президентът на САЩ Джо Байдън се изправя пред своя първи тест. Дни след като положи клетва като 46-ия президент на Съединените щати, се проведе и първото ключово гласуване в Сената –  вота на номинацията на Джанет Йелън за министър на финансите.

 

Въпроси без отговори тресат туристическия бранш

Липсата на предвидимост и пълната невъзможност да планират бизнеса си в близко или  средносрочно бъдеще е едно от най-сериозните предизвикателства пред хотелиерите у нас. Това е изводът, който правят  участниците в първата за тази година среща на членовете на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE). Членовете на организацията  управляват градски, ваканционни и спа хотели, предлагащи  общо над 14 хиляди. хотелски стаи, главно в категории 4 и 5 звезди. Заради забраната за организирани мероприятия, срещата е била виртуална, но въпреки това, участващите в нея мениджъри и собственици на хотели са успели да обменят информация и да обсъдят бизнессредата в туризма в началото на годината.

 

Адв. Николай Хаджигенов пред „БАНКЕРЪ“:

Мнозинство за промени в бъдещия парламент няма да има без подкрепа от БСП

У нас има образователен проблем – смята се, че няма демократи извън крайната десница, което е интересен абсурд. Всъщност демократи може да има в цялата политическа палитра. Ако изключим ГЕРБ, мнозинство за постигане на реални промени в бъдещия парламент няма как да се направи без хора от БСП. И още нещо, срещу което ще скочи по-необразованата част от българския народ: промяна в конституцията не е възможна без гласовете на ДПС.

 

Концесията на Летище София няма да ощети държавата

 

Каква е професионалната компетентност (завършено образование и трудов стаж) на сегашните членове на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД и как влияе тя на вземаните от тях решения?

„Летище София“ ЕАД е еднолично търговско дружество със 100 на сто държавно участие в капитала. Към момента то се управлява от Съвет на директорите, в 3-членен състав. Съветът на директорите е назначен с договори за възлагане на управлението от 2014 година. Сегашните му членове са със завършено висше образование, с образователно-квалификационна степен магистър, като всеки от тях е с трудов стаж над 10 години.  До приемането на Закона за публичните предприятия не съществуваше изискване за завършено образование или трудов стаж, които да притежават членовете на органите за управление и контрол на едноличните търговски дружества с държавно участие. Едва Законът за публичните предприятия, който беше приет в края на 2019 г., въведе изискването членовете на органите за управление и контрол на публичните предприятия, каквото е и „Летище София“ ЕАД, да имат завършено висше образование и най-малко 5 години професионален опит, както и да се избират и назначават след провеждане на конкурс.

 

Няма да се бръсна до изборите

С тоя хоум офис заприличах на бурлак. Но няма да се бръсна до изборите. Ей ги къде са, какво толкова?

Не че ме мързи. Но не се знае какво ще стане. Трябва след това да съм актуален.

Видяхте ли ги ГЕРБерите как масово брадясват. Той Бойко, че се бръсне без да сваля хартийката от ножчето, бръсне се. Ама напоследък а-ха да пусне някакво белезникаво катинарче. Спортият министър и той брадяса яко, замяза на приличен вариант на културния. Дончев и той се увлече по космалъците.

Още по темата