Според предварителните списъци: Избирателите у нас – точно 6 732 316

Според предварителните списъци: Избирателите у нас – точно 6 732 316

Точно 6 732 316 са избирателите у нас в предварителните списъци за парламентарния вот на 4 април. Това става ясно от справка на сайта на ЦИК. Секциите в страната пък са близо 11 900 според техните адреси, подадени на ЦИК от кметовете по места. Все още не е ясно колко ще са секциите зад граница.
По-рано през деня пък столичният кмет със своя заповед образува 1566 избирателни секции, в които софиянци могат да пуснат своя вот.
Нашенците, които живеят в чужбина, имат срок до 9 март да подават заявления за гласуване., като само за седмица те достигнаха 27 000, като най-много има е-заявления на сайта на ЦИК има от Великобритания – 6408, както и от Германия – 4586, а от Турция – 3974. Извън дипломатическите представителства има нужда от 60 заявления, за да бъде открита секция.
Иначе в понеделник ЦИК обсъди здравните указания, които им бяха пратени от МЗ относно мерките за вота. В резултат ЦИК трябваше да пратят писмо с техните бележки по документа. Преди седмици здравният министър Костадин Ангелов поясни, че тази седмица т.нар. здравен протокол трябва да бъде одобрен. От него става ясно, че до секциите трябва има отделна стая, където да поставят лицата със симптоми на заболяване, независимо какво. Като това да важи не само за избирателите, но и за членове на секциите. Според ЦИК обаче този въпрос трябва да се насочи и към самите общини и кметове дали имат възможност да осигурят такива стаи извън секциите. В самите указания се посочвало и предпазните средства и дезинфектантите за членовете на секциите, но ЦИК уточняват, че доставката на предпазните средства е отговорност на местните власти или областния управител.
ЦИК иска указания от здравните власти при какви условия могат да се проведат обученията на секциите, както и мерки както ще се прави с подвижните урни, с които гласуват хората с вреждания и тези под карантина. В друго писмо те искат становище от МЗ и дали хората с увреждания и хората под карантина трябва да бъдат в общи списъци или в отделни и съответно дали да бъде назначени отделни подвижни секции. С трето писмо пък членовете на ЦИК изява желание да се ваксинират още тази седмица. От ЦИК ще дадат указания на РИК, които на свой ред да дадат списък на РЗИ на желаещите членове да се ваксинират.
По-късно през деня стана ясно, че съставите на секциите за вота на 4 април ще бъдат назначени по-рано и вместо до 9 март, те ще станат ясно до 1 март./Вестник Монитор

Още по темата