Ливан има много ограничен финансов капацитет за справяне с последиците от взрива

Ливан има много ограничен финансов капацитет за справяне с последиците от взрива


Ливан и централната му банка имат много ограничен финансов капацитет за справяне с последиците от взрива на пристанището, който опустоши Бейрут. Това посочи днес министърът на икономиката Раул Нехме, цитиран от Ройтерс.

Капацитетът на държавата е много ограничен, както и на централната банка и търговските банки. Не плуваме в долари, каза Нехме пред телевизия „Скай нюз Арабия“.

Той допълни, че много страни предлагат помощ, а щетите са за милиарди долари.

По думите му работата с Международния валутен фонд е единственият начин Ливан да се справи. Страната и преди взрива имаше финансови трудности.

Според експерти започването на мащабни възстановителни и строителни дейности едва ли ще подпомогне рестарта на цялата икономика, отбелязва ТАСС.

В. „Уолстрийт джърнъл“ пише, че това е свързано с ориентирането на ливанската икономика към внос, включително на строителни материали, както и с факта, че взривът разруши пристанището на Бейрут – ключов обект от инфраструктурата, обслужваща вноса.

Мощен взрив в склад на пристанището в Бейрут разтърси ливанската столица на 4 август. Взривната вълна унищожи и повреди десетки домове, а над 300 000 души са без покрив над главата. Загинаха 137 души, пострадалите са 5000, десетки са изчезналите.

Взривът ще влоши ситуацията с продоволствената сигурност на Ливан, предупреди Организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО) в доклад, оповестен днес.

Преди инцидента страната вече преживяваше най-тежката икономическа криза в историята си, като положението бе утежнено и от пандемията от Ковид-19, отбелязва ФАО.

Ливан внася близо 85 процента от хранителните си продукти. Сериозните щети, нанесени на бейрутското пристанище, ще доведат до това, че цените на храните ще станат недстъпни за мнозина, допълва организацията.

Европейската комисия ще осигури 33 милиона евро първоначална помощ на Ливан за възстановяване след опустошителната експлозия на пристанището в Бейрут. Това се посочва в съобщение след днешния телефонен разговор на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с ливанския премиер Хасан Диаб.

ЕС предлага да изпрати в района на бедствието военен кораб с вертолет за медицинска евакуация и специалисти за откриване и обезвреждане на химически, биологични, радиологични и ядрени замърсители. ЕК вчера съобщи, че по искане на Бейрут е задействан европейският механизъм за гражданска защита. Холандия, Гърция, Чехия, Франция, Полша и Германия са изразили готовност да откликнат, като към мястото на взрива вече са изпратени 100 специалисти за издирване на оцелели в градска среда, предава БТА.

Фон дер Лайен е изразила готовност ЕС да помисли за предоставяне на търговски и митнически облекчения за Ливан като част от подкрепата за справяне с бедствието. ЕС е готов да изпрати оценители на място, за да се уточнят нуждите, свързани с възстановяването на ливанската столица, и да съдейства за осигуряване на средства от международни финансови институции. Фон дер Лайен е посочила, че сега всички политически сили в Ливан следва да се обединят в националното усилие за отговор на новото предизвикателство.

Още по темата