Повишен интерес към противогрипните ваксини

Повишен интерес към противогрипните ваксини


Завишен е интересът тази година към противогрипните ваксини. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Той посочи, че към момента в аптечните складове има около 70 000 ваксини, голяма част от които са предназначени за медиците от цялата страна, които работят на първа линия срещу епидемията от коронавируса.

Николай Костов каза още, че на практика до свободния пазар ще достигнат много малък брой от противогрипните ваксини. „Ние, всъщност и всички аптеки в страната, ще получат твърде малко ваксини за това увеличено търсене… Правят се форкасти, те се произвеждат месеци преди да бъдат доставени, просто няма да бъдат доставени“, обясни той.

На въпрос защо тази година се получава такава ситуация, Николай Костов отговори така: „Защото има психоза. Психоза, която накара в пъти повече хора от предходни години да искат да се ваксинират, а пък ваксините са като предходната година“.

От Асоциацията на собствениците на аптеки съобщиха по-рано, че за първи път в аптеките се правят списъци за получаване на ваксина.

Още по темата