От днес се възстановяват „зелените коридори“

От днес се възстановяват „зелените коридори“


От днес се възстановяват „зелените коридори“ за поставяне на ваксина срещу COVID-19 и на хората, които не попадат в целевите групи на фазите първа – четвърта. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов е изпратил указания до председателите на Българския лекарски съюз – Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България – Любомир Киров и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини. По този начин, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази /от първа до четвърта/, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи.

Нова доставка на ваксини – 52 800 дози от производителя „АстраЗенека“, пристигна в България. Половината от доставката ще бъде разпределена при личните лекари, каза пред журналисти директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Ваксините започват да се разпределят веднага по регионалните здравни инспекции. По думите му може да започне ваксиниране на хора, попадащи във фазите първа-четвърта. В понеделник се очакват над 21 хиляди дози от ваксината на „Пфайзер“, допълни той.

Кирилов увери, че от първите две, разрешени за употреба ваксини, се пази за всички втората доза. За ваксината от „АстраЗенека“ са поставени всички налични, като втората доза ще бъде поставяна 10 седмици след първата.

Над 210 хиляди души са ваксинирани досега, посочи председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов. По думите му, когато има насищане, ще се възстановят и зелените коридори.

Още по темата