Путин се ядоса и чете конско на…

Путин се ядоса и чете конско на…

Руският президент смъмри шефа на металургичната компания „Норникел“ Владимир Потанин заради големия разлив на гориво в Арктика

Руският президент Владимир Путин смъмри днес шефа на металургичната компания „Норникел“ Владимир Потанин заради големия разлив на гориво в Арктика и нареди да бъдат направени промени в закона, за да се предотврати ново подобно бедствие, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

По време на онлайн среща със служители и експерти по опазване на околната среда Путин разкритикува Потанин за това, че компанията му не е подменила навреме резервоар за гориво, станал източник на замърсяването, предава БТА.

„Ако го бяхте сменили навреме, нямаше да се стигне до тези екологични вреди и компанията нямаше да се налага да покрива тези разходи (за почистване). Проучете това възможно най-внимателно в компанията“, каза Путин на Потанин, който е най-богатият човек в Русия – благосъстоянието му според сп. „Форбс“ възлиза на 25,5 милиарда долара.

Потанин заяви, че компанията му ще плати за почистването, което по негови оценки ще струва около 10 милиарда рубли (146 милиона долара), и също така ще бъде готова да плати глоби за нанасяне на вреди на околната среда.

Разливът беше причинен от разрушаване на резервоар в ТЕЦ в сибирския град Норилск на 29 май, от който се изляха над 15 000 тона петролни продукти в близките реки и още 6000 тона попаднаха в почвата.

Информационният портал РБК съобщи, че руски орган за контрол на безопасността е предупредил подразделение на „Норникел“ през 2017-2018 г. за нарушения в обекта, посочва Ройтерс.

Източник: Fakti.bg

Още по темата