Храната чудо, която японците боготворят

Храната чудо, която японците боготворят

Водораслите са едни от най-древните представители на растителния свят и наброяват повече от 30 000 вида. Те съдържат изключително много полезни вещества и съединения, които още в Древността са били високо оценявани. Днес можем да консумираме водорасли като хранителна добавка, като съставка от различни ястия или да ги включим като част от бюти рутината си.
Водораслите съдържат почти всички хранителни вещества, протеини, фибри, витамини А, С, Е, К, В1, В2, В6, В12, аминокиселини и нуклеинови киселини, минерали и микроелементи – йод, калций, хлорид, хром, мед, желязо, магнезий, манган, калий, фосфор, натрий и цинк; омега-3 мастни киселини, включително ЕРА, DHA, GLA и ALA; фитохимикали като хлорофил, фукоксантин и други растителни пигменти. Ето и какви полезни свойства притежават:
Коя е билката, която пази от злото
Укрепват сърцето и намаляват холестерола
Водораслите са богат източник на фитостероли, които имат способността да намаляват нивата на холестерола в кръвта. Синьо-зелените водорасли допринасят за укрепването на сърцето. Основните хранителни вещества в тях –  каротеноидите, гама-линоленовата киселина (GLA), фикоцианинът, фибрите и растителните стероли допринасят за възпрепятстването на факторите, предизвикващи сърдечно-съдови заболявания.
Очистват организма от тежки метали
Водораслите помагат и при очистване от радиация и химически отравяния. Хлорела са вид водорасли, които действат като естествен хелатор за отстраняване на тежките метали от тялото, включително олово, живак, алуминий, арсен и др., които могат да предизвикат остра или хронична токсичност, която може да намали умствената активност, да влоши функциите на централната нервна система и да увреди жизнено важни органи.
Консумацията на това растение удължава живота
Помагат при диети
Фукоксантинът, който е естествено срещащ се каротеноид в състава на кафявите водорасли, насърчава изгарянето на мазнини. А аминокисилините във водораслите влияят върху невротрансмитерите в мозъка, които регулират апетита. Водораслите подсигуряват здравословни хранителни нива при хора, редовно детоксикиращи телата си или на диета. Поддържат водния баланс на организма и предотвратяват ненужното задържане на течности.
Имат противовъзпалителни свойства
Аминокисилините, минералите, витамините и протеините във водораслите стимулират имунната система и възпрепятстват инфекциите, изграждайки съпротивителни сили на организма. Червените водорасли са източник на биологично активни вещества с отлични фармакологични ефекти, включително противовъзпалителни и обезболяващи. Те имат добре изразено гастрозащитно действие, поради което облекчават симптомите при язва на стомаха.
Други
Нивата на концентрирана захар във водораслите служи за стабилизиране на нивата на кръвната захар и ги прави подходящи за хората с диабет. Страдащите от анемия могат да разчитат на тях, заради високите нива на желязо, които съдържат в себе си. Водораслите помагат при тревожност и депресивни състояния, лекуват нарушения в съня, подсилват очите и костите, подобряват паметта и повишават концентрацията, борят се язви, алергии, чернодробни заболявания и противодействат на раковите клетки. Грижат се за кожата като изглаждат тена и предотвратяват разрушаването на колагена и еластина./Вести.БГ

Още по темата