НАП е отписала 10 млрд. лв. задължения на фирми от 2017 г.

НАП е отписала 10 млрд. лв. задължения на фирми от 2017 г.


Националната агенция за приходите е отписала близо 10 млрд. лв. от фирми с големи задължения (над 5000 лв.) към фиска, обяви служебният финансов министър Асен Василев на брифинг в МФ в петък. Той посочи, че най-големият длъжник има дълг в размер на 150 млн. лв., като имало и доста фирми със задължения от порядъка на 50 млн. лева. „Част от тези дългове са трудно събираеми, но друга част са на работещи предприятия и трябва да бъдат събрани“, отбеляза Василев и добави, че първите 100 фирми в списъка с длъжници дължат над 2 млрд. лева. Ръководителят на НАП Румен Спецов определи споменатите 9.9 млрд. лв. като трудно събраеми. Той поясни, че част от тях са отписани по реда на 10-годишния давностен срок, а друга част поради това, че фирми са били обявени в несъстоятелност.

Според него картината е доста притеснителна, тъй като става дума за системно несъбиране на данъчни задължения и контрол от страна на НАП. Натрупани са и огромни дефицити в системата чрез избягване на плащане.

Списък с отписаните задължения с индивидуален размер над 50 милиона лева

„От днес започваме системна работа по решаване на тези проблеми, защото ако държавата не си събере задълженията, няма да има средства нито за пенсии, нито за образование и здравеопазване“, подчерта министърът на финансите.

Той съобщи, че започва проект по електронно фактуриране за фирмите, така че фактурите да не се предават в НАП в срок от 14 дни след приключването на месеца, а в реално време. МФ въвежда и предрегистрационен контрол на фирмите, регистрирани по ДДС, така още при регистрацията да се установява кои фирми са рискови и кои са създадени единствено с цел източване на ДДС. Засилва се и публичният контрол върху фирмите, получатели на обществени поръчки, която ще включва проверка от НАП на големите получатели. 

„Основната ни задача в следващите два месеца е да подобри работата на приходните агенции, за да подобрим приходите в бюджета“, акцентира Асен Василев и допълни, че има теч от хазната в размер на 2-3 млрд. лв. годишно.

Финансовият министър каза още, че през 2020 година държавата е платила директно на частни фирми 15,8 милиарда лева, от които 3,4 милиарда лева са платени на 7 фирми.

„От прегледа на фирмите, които са получили публични средства, тук говорим за обществени поръчки и плащания по програми от държавата, се оказа, че има една доста силна концентрация на публичните средства. През 2020 година държавата е платила директно на частни фирми 15,8 милиарда лева, от които 3,4 милиарда лева са платени на 7 фирми. Тази година за първите 4 месеца три фирми са получили 1,3 милиарда лева публичен ресурс и плащания. Проверките на фирмите да започнат от тази концентрация на публичен ресурс като се тръгне от тези фирми и се мине към всички подизпълнители, за да се провери дали всичко е изрядно и дали има някакви проблеми. Изискваме от всички министерства, агенции и държавни предприятия разрешение, за да можем да направим списъка с тези фирми публичен“, обясни Василев.

Още по темата