Австрия превантивно спря ваксинацията с партида на

Австрия превантивно спря ваксинацията с партида на


Австрийските власти са спрели имунизацията с партида от ваксината на AstraZeneca като предпазна мярка, докато тече разследване за смъртта на жена след ваксинация, съобщават световните агенции.

„Федералната служба за безопасност в здравеопазването (BASG) е получила два доклада във връзка с ваксинация от въпросната партида ваксина AstraZeneca в окръжната клиника на Цветл, в провинция Долна Австрия“, се казва в съобщение на службата. Жена на 49 години е починала в резултат на тежки нарушения на кръвосъсирването, докато друга жена – на 35 години, е развила белодробна емболия и се възстановява. „В момента няма доказателства за причинно-следствена връзка с ваксинацията“, казва BASG.

Австрийски медии съобщават, че и двете жени са били медицински сестри, работещи в клиниката в Цветл. BASG заяви, че съсирването на кръвта не е сред известните странични ефекти на ваксината. По случая тече активно разследване, за да се изключи напълно всяка възможна връзка с ваксинацията.

Службата съобщи, че като предпазна мярка останалите запаси от партидата ваксини не се предлага за инжектиране.

Компанията AstraZeneca заявява пред австрийската агенция APA, че е в контакт с властите и напълно ще съдейства за разследването.

„Ваксината е одобрена от Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация въз основа на глобална клинична програма, включваща 23 000 участници. Всички тези оценки са стигнали до заключението, че ваксината AstraZeneca срещу Covid-19 е безопасна и ефективна“, казва компанията пред APA.

Още по темата