Здравният министър проверява случая с убитото от токов удар момче

Здравният министър проверява случая с убитото от токов удар момче


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов разпореди проверка на инцидента, при който в неделя от токов удар загина 16-годишно момче в София. Комисия от експерти ще извърши оглед на мястото. Момчето е стъпило на метална рамка на шахта, през която е минавал необезопасен кабел. Причината за проверката на здравното министерство са твърдения, че шахтата, по която е протичало електричество, обслужва УМБАЛ „Св. Иван Рилски. 

От район „Триадица“ отрекоха да имат отношение, а от ЧЕЗ декларираха, че кабелът е след техния електромер и че шахтата също не е тяхна собственост.

„Случаят е абсолютно нелеп и тук има и съмнения за неправомерни действия, които са се случили. От чия страна ще установи следствието. Говорим за оголен кабел в шахта. Кой отговаря за тази шахта и дали някой я възприема като тяхна или не, това също ще се разбере. Но това да има оголен кабел там – не е нормално. Това значи, че някой е пипал там“, заяви зам.-кметът на район „Триадица“ Христо Вълчанов.

Според заместник-кмета на района, оголеният кабел води до павилион, който се намира в близката болница. „Всъщност той е с разрешението на болницата и най-вероятно имат и някакви търговски правоотношения“, посочи Вълчанов.

„Електрозахранването на болница „Свети Иван Рилски“ се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на Болничния комплекс – във вътрешния двор на Инфекциозна болница и в сутерена на сградата на Националния център по обществено здраве и анализи. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ няма касателство към други източници на електрозахранване“, това съобщават в писмо до министъра на здравеопазването от болницата във връзка с инцидента.

От лечебното заведение посочват също, че не разполагат с каквато и да е конкретна информация, освен медийните публикации. Те своите най-искрени съболезнования към родителите на починалото момче.

 

 

 

Още по темата