Румънският президент е номинирал досегашния финансов министър Флорин Къцу за премиер

Румънският президент е номинирал досегашния финансов министър Флорин Къцу за премиер


От ноември 2019 г. Фролин Къцу е министър на финансите в правителството на Лудовик Орбан.

Румънският президент Клаус Йоханис е номинирал досегашния финансов министър от Национално-либералната партия (НЛП) Флорин Къцу за премиер, съобщава БТА, като цитира Аджерпрес.
Това стана след консултации на Йоханис с парламентарните партии за съставяне на правителство. Те бяха бойкотирани от Социалдемократическата партия (СДП), която спечели най-много гласове на изборите на 6 декември, но обяви, че ще бъде в опозиция.
Снощи дясно-центристката НЛП подписа споразумение със Съюз за спасение на Румъния – партия ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) за коалиционно управление.
Флорин Къцу, който е на 48 години, е завършил бакалавърска степен по икономика в колежа „Гринел“ в щата Айова, САЩ, като има и магистърска и докторска степен в Държавния университет в Айова. Работил е в Националната банка на Нова Зеландия, в Европейската банка за възстановяване и развитие и в румънския клон на „Ай Ен Джи Банк“.
След парламентарните избори през 2016 г. влиза в парламента като сенатор от НЛП, а от ноември 2019 г. е министър на финансите в правителството на Лудовик Орбан.
 

Още по темата