Бивши членове на НОЩ притеснени от „Делта“ вариантa на

Бивши членове на НОЩ притеснени от „Делта“ вариантa на


Бившите членове на разформирования Национален оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев и доц. Ангел Кунчев обявиха тревога заради т.нар. „Делта вариант“ на вируса Covid-19.

Националният оперативен щаб за коронавирусната епидемия бе разформирован с решение на предишния премиер Бойко Борисов на 15 март. Служебният министър-председател ген. Стефан Янев така и не го възстанови след назначаването на временното правителство.

Трябва да има допълнителни мерки за влизащите в България хора от страни, в които е регистрирано широко разпространение на „Делта“ варианта на COVID-19. Това мнение изрази проф. Тодор Кантарджиев, който бе пенсиониран като директор на Националния център по заразни и паразитни болести, но впоследствие бе поканен от Столична община като консултант за ваксинационния процес.

По-цветисто бе изказването на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Делта” вариантът на коронавируса атакува по-сериозно хората между 30 и 40 години, 60% по-заразен е от първоначалния щам и е по-смъртоносен, посочи Кунчев.

Според него опасността от скорошна нова вълна на заразата у нас е сериозна и само ваксинацията може да я предотврати.

ко продължим да се правим на тарикати, както правим в момента, при 2 милиарда приложени дози в света и при очевидната ефективност на тази мярка, не е оправдание това, че е нова ваксина. Драконовски е механизмът за контрол”, обясни пред NOVA телевизия доц. Кунчев.

„Ако дойде нова вълна, което е много вероятно, на база на индийския вариант, някои страни ще минат много леко. Други ще се ударят директно в стената, за съжаление, ние ще сме от тях. Пак ще пълним болници, пак ще умират хора, а това е предотвратимо”, категоричен е той.

Опасения от трета вълна на есен бяха изказани и от финансовия министър в служебното правителство Асен Василев. Василев съобщи, че се работи заедно с Министерството на здравеопазването за стратегия за по-често тестване и ускорено ваксиниране в компаниите, за да може да не бъдат затваряни цели сектори от икономиката. Според него вероятно ще се наложат и нови мерки за подкрепа на бизнеса, ако бъде затворен или ударен от евентуална силна нова вълна. 

Още по темата