Прокуратурата подхваща биоцентралата в с.Труд

Прокуратурата подхваща биоцентралата в с.Труд


Върховна административна прокуратура образува преписка въз основа на информация в медиите за продължаващи миризми от биоцентралата в с. Труд, въпреки нейното затваряне. 

Обвинението е изискало от министъра на околната среда и водите спешно да предостави информация за предприетите мерки и резултата от тях за отстраняване на вредните последици за населението в района на електроцентралата, както и на причините, породили нарушението. Проверка е започнала и в Районна прокуратура – Пловдив.

В средата на миналия месец със заповед на РИОСВ дейността на централата бе спряна, а през уикенда, заради сигнали за ново обгазяване, екоиекспертите поставиха 7 оловни пломби на всички входове на инсталацията, от които е възможно внасянето на суровина за работата.

В неделя пловдивската екоинспекция установи, че не се изпълнява заповедта за принудителното спиране на биоцентралата в Труд. Това стана след получен сигнал на „зеления телефон“ за поредно обгазяване на района. 

Срокът на приключването на проверката е едномесечен. 

Междувременно Върховната административна прокуратура е образувала преписка, също въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че жителите на село Труд се оплакват от силна, неприятна миризма от горенето на биомаса за производство на ток от електроцентрала в района.

Още по темата