Заев разчита на новото българско правителство за ЕС

Заев разчита на новото българско правителство за ЕС


Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев още веднъж призова Европейският съюз да удържи на думата си и да изпълни обещанието си към страната, съобщават македонските медии. „Не ставаме от утре страна член на ЕС, става въпрос за следващата стъпка – свикване на първата междуправителствена конференция“, каза Заев.

Той очаква от новото българско правителство лидерство, отговорност и грижа за Западните Балкани и специално грижа за нейния, както каза, първи западен съсед, Република Северна Македония, пише Слободен печат. Заев вярва, че решенията на новото българско правителство могат да придвижат страната му към ЕС, а заедно с нея и Албания, както и да открият първите междуправителствени конференции с Република Северна Македония, Албания, Черна гора и Сърбия.

Заев очаква португалското председателство на ЕС да направи „конкретни стъпки и с нас, и с България“. „ЕС трябва да вземе решение, както трябваше да направим ние, ако искаме да вървим към ЕС, да вземем решения предимно за реформите. Проявихме европейски маниери и отговорност, поехме сериозни рискове, очакваме адекватен отговор от ЕС. Този път имаме работа с ЕС, а с България имаме двустранен договор, който в значителна степен е реализиран. Наше задължение е да бъдем реалисти, да говорим реално за проблема, без прекален оптимизъм, но и без ненужно насаждане на песимизъм“, каза македонският премиер в отговор на журналистически въпроси.

Той още веднъж подчерта, че „няма преговори за македонския език и идентичност“. „Когато Европа реши да махне тези теми от масата, преговорите може да продължат. Ако са на масата, гражданите да знаят, че по-нататък няма преговори“, изтъкна Заев.

Според него всички лидери на ЕС в идния период ще влязат в контакти с България и Република Северна Македония. „На 22 юни има Съвет на министрите, където се взимат решения. На 23 юни е планирана първата междуправителствена конференция. Плановете са отлични, само трябва да бъдат изпълнени“ каза той.

Премиерът информира, че външният министър Буяр Османи е поискал срещи с българската страна, откъдето е било потвърдено, че ще има такива. „И аз ще направя същото с новия премиер на България, ще установя контакти. Очакваме обаче португалското председателство да предприеме конкретни стъпки и с нас, и с Република България“, каза още Зоран Заев.

Още по темата