Заедно с нашите братя македонци, да отпразнуваме Гоце Делчев

Заедно с нашите братя македонци, да отпразнуваме Гоце Делчев


„Днес се навършват 149 години от рождението на Гоце Делчев – войвода, деец на македоно-одринското революционно освободително движение, сред най-видните наши общи исторически герои. Дано имаме мъдростта догодина, заедно с нашите приятели и братя от Северна Македония, да отпразнуваме неговата кръгла 150-а годишнина, обединени и заедно по пътя на европейската интеграция.“

Това написа премиерът Бойко Борисов на личния си профил във „Фейсбук“.

Въпреки, че наскоро политици от Северна Македония признаха, че Гоце Делчев е имал българско самосъзнание и българска идентичност и заявиха, че това е безспорно и изтъкваха, че той се е борил за независима македонска държава, а не за велика България, преговорите между България и Северна Македония завършиха с неуспех и София не даде зелена светлина на Скопие за започване на преговори с ЕС. 

България не е щастлива от факта, че трябваше да каже „не“ на преговорите между Северна Македония и Европейския съюз. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че проблемите между София и Скопие са свързани с това, че македонците не изпълняват Договора за приятелство и добросъседство, който премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха през август 2017 г. Другият важен проблем е продължаването с езика на омразата спрямо нашата страна.

“30 години след промените възпитават поколение след поколение в омраза към България. Не сме щастливи от факта, че трябваше да кажем “не”, но те продължават да наричат в учебниците си само нашия народ “фашисти”. Да, България е била съюзник на Германия, но българският народ е спасил своите евреи“, заяви Захариева. 

Отношенията между България и Северна Македония навлизат в още по-остра криза, след като Скопие реши да върне сръбския език в училищните програми и да открие културен център на Сърбия. 

„Това опровергава някои от мненията, че тази връзка (на Скопие-бел.ред.) с Русия и Сърбия е била скъсана някога. Идеологията на македонизма е създаден от тези две държави. Тя си е абсолютно актуална, те си я обичат и е прегърната и днес“, коментира вицепремиерът.

Още по темата