В Кипър завърши гласуването на изборите на парламент

В Кипър завърши гласуването на изборите на парламент


Гласуването на изборите за депутати в Палатата на представителите (парламента) на Република Кипър завърши. Кипърците, близо 558 000 избиратели, бяха призовани днес пред избирателните урни, за да определят своите представители в парламента за следващите пет години. Гласуването започна в 7.00 ч. и продължи до 18.00 ч., а по-късно днес се очаква да бъдат обявени и крайните резултати. На острова бяха отворени за гласуване 1166 изборни бюра и още 10 – в Лондон, Атина и Солун, които бяха  за кипърските граждани, живеещи във Великобритания и Гърция.

По данни, съобщение от председателя на кипърския ЦИК Костас Константину, през втората половина на деня активността на избирателите съществено е нараснала и е достигнала до 45.1 на сто.

Парламентарните избори днес са 12-те по ред от основаването на Република Кипър.

Борбата на острова се водеше за 56 депутатски места. За тях претендираха рекорден брой –  658 кандидати, сред които 651 представляваха 15 партии, движения или коалиции на политически сили, а осталите 7 бяха независими кандидати. Около една четвърт от общия брой кандидати – 160 човека (24.31%) бяха жени.

Останалите 24 места в 80-местния парламент на островната страна са определени от конституцията за избранници на кипърските турци и те остават свободни.

Според наблюдателите битката за първото място е между управляващата дясно-центристка партия ДИСИ и основната опозициона сила – лявата АКЕЛ.

Кипър е президентска република, в която президентът (с мандат от пет години) изпълнява ролята не само на държавен глава, но и на председател на назначеното от него правителство, което се състои от 11 министри. В страната не съществува длъжността министър-председател, а партията, победила на изборите за парламент, не формира правителство.

Но ролята на законодателния орган е извънредно важна. Той обезпечава ефективната работа на изпълнителната власт, тъй като законопроектите, за да станат закони, така или иначе трябва да получат одобрение от страна на болшинството депутати.

Парламентът на Република Кипър се избира за срок от 5 години по пропорционалната система. 

Република Кипър е член на Европейския съюз от 1 май 2004 година. Еврото е въведено като официална валута от 1 януари 2008-а.

 

Стокообменът между България и Кипър

през миналата година е намалял с 36% в сравнение с предкризисната  2019-а и е в размер на 163 млн. евро. Износът към Кипър се е увеличил с 5.2% и е за 116.4 млн. евро. Вносът спада драстично с почти 68% до 46.5 млн. евро. Салдото е положително за България в размер почти на 70 млн. евро, като рязкото му нарастване се дължи основно на спада в импорта. Кипър заема 32-ро място в листата на търговските партньори на България по отношение на износа и 53-то  място по отношение на вноса.

Още по темата