Националната полиция на Испания съобщи, че са задържани 23-ма души, заподозрени в пране на пари на руски престъпни групировки

Националната полиция на Испания съобщи, че са задържани 23-ма души, заподозрени в пране на пари на руски престъпни групировки

За сериозен удар на полицията в испания съобщават сега. Има и много задържани.

Националната полиция на Испания съобщи, че са задържани 23-ма души, заподозрени в пране на пари на руски престъпни групировки, предаде Би Би Си. Според разследващите, става дума за членове на група, която е успяла да проникне в испански държавни институции.

Разследването, което е започнало в началото на 2013 г., е проведено с участието на Европол. Установено е, че криминални организации от бившия Съветски съюз са използвали територията на Испания за изпиране на натрупани по престъпен път капитали. Това е ставало предимно чрез развлекателни заведения – дискотеки, нощни клубове и ресторанти, както и чрез недвижими имоти на испанското крайбрежие.

Испанските власти определят това разследване като най-мащабната операция срещу мафията за последните 10 години, с оглед на високото положение и влиянието на разследваните лица.

При операцията, с кодово название „Костенурка“, полицаите са претърсили 18 адреса в Аликанте, Тарагона, Мадрид и на остров Ибиса. У задържаните е намерено и конфискувано огнестрелно оръжие, както и над 300 хиляди евро в брой, диаманти, 16 луксозни автомобила. Блокирани са банкови сметки и активи за милиони евро, съобщават от полицията.

Източник: Petel.bg

Още по темата