Допълнителни действия по проверката на плаж „Смокиня“

Допълнителни действия по проверката на плаж „Смокиня“


Окръжната прокуратура в Бургас е възложила допълнителни действия по вече започналата проверка на плаж „Смокиня“ заради разораването на дюните.Те са към община Созопол, МВР и регионалната инспекция по околната среда и водите. Жители на града изпратиха протестно писмо до няколко институции, в което изразяват тревогата си от случващото се на плажа.Те са недоволни от констатацията на екоинспекцията, че няма засегнати дюни, обясни техният представител Аспасия Порожанова.

„Провокира ни това, че за втора година продължават безчинствата на наемателите по плажовете около Созопол и в конкретния случай „Смокиня“. Информацията от пресата е, че там ще се строи голям нощен увеселителен бар. Това са неща, несъвместими с туризма и спокойствието. В града се говори, че от Слънчев бряг, тъй като там няма туристи от последните едно -две лета, се прехвърлят на юг, при нас. Аз лично попаднах във фейсбук на човек, който вече прави реклама. Дали е така или не е така, всъщност е второстепенно. Първостепенно е, че концесионерите нарушават концесионните си договори и, под предлог че се грижат за чистотата на пясъчната ивица, правят безобразни неща по тези плажове. Това е същественото“, каза тя пред БНР-Бургас.

Гражданите са се запознали с допълнителните действия, възложени от Прокуратурата, уточни още Порожанова.

„Тя указва на директора на РИОСВ да направят незабавно проверка, която да установи – налице ли са извършени строителни дейности на територията на плажна ивица на морски плаж „Смокиня“. Реализирано ли е строителство или са поставени преместваеми обекти и те съобразени ли са със заложените и разрешителни изисквания и предназначения. Това е много важно. Защото имаме отговор на министъра на туризма, която заявява, че тези преместваеми обекти, като терен, са одобрени през 2018 година и няма постъпило ново искане за изменение. Как ще се направи голямо заведение там? Самият концесионер каза пред нас, че старите били в много лошо състояние, затова ще направят нови, но не каза, че ще ги окрупняват“, обясни тя.

Аспасия Порожанова подчерта, че гражданите обсъждат провеждането на протест и запознаването на новите депутати и президента с казуса.

Още по темата