Турските хотели няма да се откажат от системата all

Турските хотели няма да се откажат от системата all


Турските хотели няма да се откажат след отмяната на пълния локдаун в страната от системата „всичко включено“ (all inclusive). За това е съобщил  представител на Федерацията на хотелиерите на Турция.

„Системата на шведска маса не може да бъде отменена в Турция, но ресторантите в хотелите могат да направят промени в количеството, разнообразието и типа представяне на блюдата. Но това те могат да направят само след съгласуване с туроператорите“. Това е коментарът на информация в някои средства за масова информация, че след отмяната на локдауна на 17 май турските хотели ще преминат от шведска маса към обслужване по меню.

Тази информация е потвърдена и от друг източник от туристическия отрасъл. По неговите думи, през 2021 година „от гледна точка на санитарните изисквания гостите няма да могат самостоятелно да поставят в своите чинии предпочитаните от тях ястия в ресторантите“. С това ще се занимава човек от ресторанта. Това се прави в интерес на гостите, за да не пипат те едни и същи прибори. „Такъв един подход е по-правилен от гледна точка на защитата и осигуряване на безопасността и  здравето на туристите в Турция“, пояснява източникът, пожелал анонимност.

Спекулациите на тема отмяна на системата „всичко включено“ в турските хотели се съживяват практически всяка година, но тази информация всеки път не се потвърждава. През май миналата година министърът на културата и туризма на Турция Мехмет Нури Ерсой потвърди, че е  невъзможна отмяна на системата „всичко включено“ и „шведска маса“ в страната. По думите на министъра, във връзка  с пандемията посетителите на хотелите със система all inclusive не могат сами да вземат храна и напитки – сега избраните от тях блюда ще им бъдат давани от готвачи или келнери.

Условията за настаняване и хранене в турските хотели са сред основните фактори, които привличат всяка година по над милион българи, които почиват в средиземноморските хотели на южната ни съседка.

Още по темата