Мика Зайкова Лудост е да срутиш държавата, за да се върнеш на бял кон

Мика Зайкова Лудост е да срутиш държавата, за да се върнеш на бял кон

Мика Зайкова обра точките при откриването на настоящия парламент. Като най-възрастен депутат (79 години) тя направи истинско показно в  първия ден, а нейният заразителен смях още е хит в социалните мрежи. Икономистът от партията на Слави Трифонов е сред най-търсените събеседници, но отдели време за „Марица“. „Задъхвам се, защото пуша“, предупреждава дамата, качвайки стълбите на път за срещата ни.
–  Г-жа Зайкова, има ли все още шанс 45-ото Народно събрание да излъчи правителство?
–  Това не ме питайте, защото е политически проблем. А аз съм експерт икономист. Трябва да се стабилизира политическата ситуация, но е трудно. И не само заради пандемията и икономическата криза. Просто колегите от ГЕРБ саботират работата. Всичко минава с такава мъка, че…
Важното беше на 30 април Националният план за възстановяване да е входиран в Брюксел. От ГЕРБ се бавиха, за да може в следващите месеци да не получим и стотинка от Европа. Явно това им е целта. Ситуацията с бюджета също не е цветуща, както я представи финансовият министър.
–  Каква е реалната ситуация с бюджета?
–  Много тежка. Първо – от ГЕРБ всяка седмица вземаха заеми. За 3 месеца стигнаха 5 милиарда лева. Таванът е 10 милиарда, но до края на годината какво ще правим.
Второ – приходите не са така цветущи и трудно ще покрият разходите, при условие че все пак трябва да се помага на хората и бизнеса. Защото те направиха едно нищо в това отношение.
Ние сме единствената държава в света, да не говорим за Европа, която не помогна директно на домакинствата и на бизнеса.  САЩ дадоха веднага на всеки възрастен по 1200 долара и по 500 долара на дете. Англичаните по 1000 паунда. Гърците, чиято икономика е срината, дадоха по 800 евро. Директни пари! Без да те питат беден ли си, безработен ли си, колко деца имаш.
Тук какво направиха? Ако искате, ако сте в неплатен отпуск, ще ви дадем по 1500 лева на месец кредит в продължение на 3 месеца. Да, безлихвен, с отложено плащане. Но се връща.
–  Е, със сигурност ще ви контрират с мерките „60 на 40“, 24 лева на ден и т.н.
–  Глупости! По 24 лева. Айде да живеят те с 24 лева на ден. За нормалната издръжка на семейство с две деца е необходим чист доход от 2542 лева. Изчисленията са на КНСБ и аз им вярвам. Това означава вие и жена ви да вземате брутна заплата по 1658 лева. Само че средната брутна заплата в България е 1070 лева.
–  С две думи средна заплата в момента не стига за нормален живот?
– И то преди пандемията. Сега всичко поскъпва – газта например със 17%, олиото скочи с 14%. Всичко расте! Как се живее! Освен това много хора са безработни. Това „60 на 40“ и другите галимации прикриват ниската заетост.
–  Ето – сега сте депутат. Какво трябва да се направи според вас?
–  В бизнеса е пълен мор. „60 на 40“! Те сложиха толкова пречки и препятствия. Дори тези, които успяха да минат през документите, получиха първите плащания по тази програма чак през септември. Други още чакат! В България 98,8% от икономиката е малък и среден бизнес. И точно тези хора нямат никакви резерви. Откъде предприемачът, който не работи, да намери тези 40 процента, че да ги даде, за да получи другите 60%? Трябва да се смени тотално подходът за мерките. Реално да се помогне на бизнеса и на домакинствата.
–  Добре, но откъде ще дойдат парите?
–  Пари има! Те се намират в тези 750 милиарда евро европейски Фонд за възстановяване и устойчивост.  Вие не ги слушайте, те говорят глупости. От този фонд България ще получи не 12 милиарда лева, а евро. И то безвъзмездни средства. Плюс 6,5 милиарда заемни средства. Само че Европейската комисия иска две важни неща: първо – истински реформи. И истински проекти – остойностени, за да види какъв ще е ефектът от похарчените пари. А Томислав е написал глупости – 300 страници многообразни изречения. Знаете ли какво пише вътре!
–  Признавам си, не съм чел…
–   А аз съм чела и трите варианта. И ще ви кажа. Най-важното, за да може България да печели: да има нови технологии, иновации, така че да произвеждаме продукти с висока добавена стойност. Тоест, да печелим. А ние станахме суровинен придатък на Европа. Изнасяме суровини, материали и малко резервни части за автомобили. Но пък автомобилостроенето е в застой заради пандемията. Ние не печелим от това.
Най-важни са иновациите, защо в първия и втория вариант на плана им бяха отделили най-малко пари. Във втория вариант бяха 2,4 милиарда евро. Сега са 2,56 милиарда. Хубаво, сега влезте навътре и прочетете какво ще ги правят. За иновации отиват реално 394 милиона евро. Всичко останало е ремонт на училища, саниране, инфраструктура и тук-там някое подобрение в образованието. България е била на 5-о място по качество на образованието, а сега е на 88-о. Знаете ли защо? Ще ви дам пример с Карлово. Един колега от града ми разказва – там има две гимназии. И изведнъж министърът им забранява да правят езикови паралелки. Възмущават се хората, питат защо. Било визия на министъра. Който искал да учи език, да ходел в Пловдив. Първо, хората са бедни. Второ, как ще пуснеш дете на 15 години само в Пловдив или в София? Наркобароните го чакат на ъгъла. Никой не пази децата ни от тази гадост.
–  Разбрах ви. А кое е второто, което иска ЕК?
–  Зелена България. Ние сме втората страна в Европа след Полша в така наречената кафява икономика. Защото всичко се базира на енергетиката. Най-много мини имат в Полша, после сме ние. Лошото е, че България е на първо място по енергоемкост. Две цифри. За производство на единица вътрешен брутен продукт у нас се използват 6,8 пъти повече ресурси и 3,6 пъти повече енергия сравнение със средното за Европа.
–  Тоест, енергетиката ни е остаряла и нереформирана?
–  Как ще оправят това с техника от 50-те години на миналия век. Как ще я направим зелена тази икономика, като едва 7-8% от енергийните ни източници са възобновяеми, макар през годините да се изхарчиха милиони за такива. Парите отидоха на вятъра, а ние правим енергия основно от газ, въглища и атомна енергетика. България от износител се превръща във вносител на енергия. Турция си построи 4 атомни централи. Атомната енергия е сравнително евтина. А нашите какво правят? Щели да монтират в Козлодуй руските реактори от Белене, които работят само с руски касети ядрено гориво. И ще го купуваме от Америка. Няма да заработят и тези реактори.
–  А какво трябва да направим?
–  Поляците казаха – да, ще направим зелена икономика, но не за 4 години, а до 2035 година. Защото представяте ли си днес да спрете „Марица-изток“ и да изхвърлите хората на улицата. Цялата област Стара Загора ще загине вероятно икономически. Нещата трябва да се правят постепенно.
Следващото е “Свързана България“. Те разбират магистралите. ОК. Срещнахме тук, в парламента, туристическия бизнес. Печеливш бизнес. Хората ни казват – на първа линия са хубавите хотели, нови. А мръднете малко назад, ще видите сгради от времето на бай Тошо, до които няма инфраструктура и около тях е пущинак. А земята е държавна. Трябва да се помогне на този бизнес, като се поеме част от санирането на тези хотели и да се облагороди околната среда, която е държавна. Не е сложно.
Аз не обвинявам бизнеса. Когато ти дадат 100 единици за магистрала и ти кажат върни ни 50 или 70, как ще я построиш!? Тук стигаме до реформа в съдебната система, ликвидирането на корупцията. Затова се мъчим нещо да направим в този парламент. Толкова е просто. Получих становища на учители, на агробизнеса, на всички. Хората са написали къде ги боли. Имат си специалисти, дали са какво трябва да бъде направено. Да ги бяха взели тези становища и да ги пренесат в плана. Ама не! Как ще станат рекетът и кражбите, ако съдебната система се реформира?
– Ще има ли време да се коригира този план, след като не ви харесва?
–  Трябва да го пооправим, но е трудна работа. Няма време. Те ни поставиха в шах, това е капан. Работят от октомври по този план. Пет пъти можеха да го преправят и внесат. Но чакаха до последно.
Някой си мисли, че ще се върне на бял кон, като срути цялата държава. Няма да стане! Казвам ви! И ако Бойко Борисов си мисли, че ще се върне на бял кон, като срутва тази държава, това е лудост. Спирам дотук./Вестник Марица
 
 
 

Още по темата