Проф. Балтов каза кога се очаква пикът на третата вълна

Проф. Балтов каза кога се очаква пикът на третата вълна

Директорът на Пирогов” проф. Асен Балтов смята, че е необходимо да се въведат строги мерки срещу коронавируса за две седмици. Той очаква пикът на третата вълна у нас да бъде около 10 април.
„Според мен трябва да бъдат затворени временно, поне за две седмици, детските градини. Учениците от 1 до 5 клас да минат онлайн, доколкото могат. Естествено, не може да затвориш децата, а да оставиш фитнесите и ресторантите да работят. Смятам, че наистина трябва да разберем, че има нужда от две седмици със строги мерки”, каза проф. Балтов.
Тъжното ще бъде не да няма места в ресторантите, а да няма места в болниците, каза директорът на „Пирогов“.
Той отново подчерта, че вирусът се е видоизменил и има все повече пациенти с коронавируса под 18-годишна възраст, които се нуждаят от лечение в болница. „От 46 постъпили в болниците, само двама нямат английския вариант. Той вече трайно се е настанил в България, в София”, допълни директорът на спешната болница. „Пирогов“ ще подготви още 20 легла за деца.
В болницата постепенно се запълват леглата. „С днешна дата имаме 390 души, настанени в болницата, от които 10 деца. 40 пациенти са интубирани, на апаратна вентилация”, каза проф. Балтов.
Той посочи, че все още се поемат пациентите, които пристигат в лечебното заведение. „Правят се всякакви необходими изследвания. Ако наистина нямаме подходящи легла, защото тези с кислород се изчерпват, тогава се насочват през Спешна помощ на друго място”, обясни проф. Балтов.
Той посочи, че ако се разреши отново употребата на „АстраЗенека“, имат готовност още от четвъртък да започнат ваксинацията. „Би трябвало ваксината на „Янсен“ да може да се използва като втора доза вместо „АстраЗенека“, каза още проф. Балтов./Вести БГ

Още по темата