Здравното министерство с важна информация за страничните реакции при ваксините

Здравното министерство с важна информация за страничните реакции при ваксините

При иРНК ваксините страничните реакции са характерни по-скоро при прилагане на втората доза и температурата рядко достига стойности над 38 градуса, уведомяват здравни експерти от Министерство на здравеопазването.
По-рядко при тези ваксини се съобщава за симптоми от страна на стомашно-чревния тракт като гадене. Други редки симптоми са вариране в кръвното налягане и сърдечната честота и уголемяване на лимфни възли.
Относно векторните  (аденовирусни) ваксини Министерството информира, че сред най-често съобщаваните реакции след прилагане на противовирусните препарати са грипоподобните симптоми. За тях е характерно по-бурно протичане отколкото при иРНК ваксините.
емпературата в повечето случаи е над 38 градуса, а болките в ставите и мускулите се описват като силни. Интензивни симптоми имат по-скоро млади пациенти (под 50 години). Относително по-малко са съобщенията за локална реакция на инжекционното място.
Продължителността на острите реакции при всички ваксинирани е в рамките на 24 – 48 часа, уверяват от Здравното ни министерство.
Като цяло съобщените странични реакции след ваксинация срещу COVID-19 са вписани в продуктовата информация на лекарствените продукти./Вестник Марица
 

Още по темата