Рязък спад на пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци у нас

Рязък спад на пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци у нас


През август, по време на продължаващата епидемична обстановка в страната. пътуванията на български граждани в чужбина са 470,9 хил., или с 37,7% под регистрираните през август 2019 г., съобщи Националния статистически институт.

През същия месец пък посещенията на чужденци в България са 747,1 хил. или с 67,9% по-малко в сравнение с миналата година.    

Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ – с 81,6%, „служебна“ – с 60,6%, и „други“ (вкл. гостувания и транзитни преминавания) – с 47,6%. Транзитните преминавания през страната са 50,4% (376,4 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили България през август, делът на гражданите от Европейския съюз е 63,1%, или с 67,4% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни.

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ намаляват с 64,1%.

Относителният дял на посещенията по цели за август е, както следва: с други цели – 58,4%, с цел почивка и екскурзия – 32,5%, и със служебна цел – 9,1%.
 

Още по темата