Германия спря ваксинирането с „АстраЗенека“ на тези под 60 г.

Германия спря ваксинирането с „АстраЗенека“ на тези под 60 г.

Германия ще използва от днес ваксината срещу коронавирус на „АстраЗенека“ само при хора на възраст над 60 години на фона на опасенията, свързани с регистрираните необичайни случаи на тромбози при имунизирани с препарата, съобщава БТА.
Федералният здравен министър Йенс Шпан и здравните министри на провинциите постигнаха единодушно съгласие да предлагат ваксината само на хора на и над 60-годишна възраст, освен ако те не са от високорискови групи, застрашени от по-тежко протичане на ковид-19.
Тази стъпка бе направена след препоръки на Постоянната комисия по ваксинациите към института „Роберт Кох“ и след като германският здравен регулатор разпространи нови данни, показващи ръст на регистрираните необичайни случаи на тромбози в мозъка при някои от имунизираните с ваксината. Тези странични ефекти се наблюдават най-вече при по-млади жени.
Новината е още един удар по ваксината на „АстраЗенека“, която играе ключова роля в имунизационната кампания в Европа и заема централно място в глобалната стратегия за осигуряване на ваксини за по-бедните държави.
Шпан каза, че това от една страна е спънка, но от друга означава, че повече хора над 60 години могат да се ваксинират по-бързо.
„В този смиъл мога просто да призова всички хора над 60 години да се възползват от тази ваксинационна оферта“, подчерта министърът.Канцлерът Ангела Меркел защити новото възрастово ограничение като заяви, че то помага за укрепването на доверието във ваксините срещу коронавируса.
„Доверието идва със знанието, че всяко подозрение, всеки отделен случай, ще бъде разгледан“, каза тя в Берлин след консултации с премиерите на федералните провинции.
Меркел добави, че откритостта и прозрачността са най-добрият начин за справяне с такава ситуация.
По-рано институтът „Паул Ерлих“ – медицински регулаторен орган, обяви, че са установени 31 случая на церебрални тромбози, които се подозира, че са станали след инжектиране на ваксината на „АстраЗенека“. Девет от тези случаи са били с летален край. Всички, с изключение на два, са установени при жени на възраст между 20 и 63 години./Вести БГ

Още по темата