Донорите обещаха 6,4 млрд. долара за Сирия

Донорите обещаха 6,4 млрд. долара за Сирия


Във войната в Сирия загинаха близо 500 000 души от началото на 2011 г.

Международните дарители обещаха 6,4 милиарда долара в помощ на сирийския народ и бежанците. Обещанията са за 4,4 милиарда долара за 2021 г. и 2 милиарда за 2022 и за следващите години, уточни европейският комисар за управление при кризи Янез Ленарчич след конференцията във вторник, организирана от ЕС и ООН, съобщи АФП.

Парите са по-малко в сравнение с миналата година и много под поставената от ООН цел от 10 милиарда долара.

Германия, представлявана от външния си министър Хайко Маас, се ангажира да отпусне 1,74 милиарда евро, а САЩ – около 510 милиона евро.
Това е петото издание на „Конференция в Брюксел за Сирия“, целяща да подкрепи съседните на Сирия страни (Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет), приели 80 процента от сирийските бежанци.

По-рано през седмицата служители от ООН предупредиха, че липсата на достатъчно финансиране на хуманитарни мисии може да доведе до поредната вълна от сирийски бежанци, бягащи към Европа.

“Ако не успеем да осигурим достатъчно ресурси и програми, то не може да изключим по-нататъшна миграция на населението“, каза Филипо Гранде, върховен комисар на ООН за бежанците, като даде за пример съобщенията за лодки, които наскоро отплаваха от Ливан за Кипър.

“Това е разумна инвестиция“, посочи Ахим Щайнер, администратор на Програмата за развитие на ООН. Той добави че “ако хората останат без препитание, ще потърсят други варианти, за да се спасят“.

Във войната в Сирия загинаха близо 500 000 души от началото на 2011 г. В същото време  почти половината от населението на страната потърси дом другаде. На фона на тази огромна криза ООН и агенциите за хуманитарна помощ се опасяват, че умората на донорите може да продължи да нараства.

Още по темата