Лавров определи като „смешно“ медийното разследване на отравянето на Навални

Лавров определи като „смешно“ медийното разследване на отравянето на Навални


Ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров нарече днес „смешно“ разследването на няколко медии, сред които американската телевизия Си Ен Ен и германското списание „Шпигел“, в което руските специални служби (ФСС) са обвинени, че са следили опозиционера Алексей Навални преди отравянето му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всички тези новини са забавни за четене, каза Лавров на пресконференция по време на визитата си в Хърватия. Но начинът, по който тези новини са представяни, разкрива само едно: липсата на етика у нашите западни партньори и на нормални дипломатически умения, допълни още Лавров, който изглежда смята, че зад разследването стоят държави.

В пространна публикация медиите, сред които е и сайтът „Белингкат“, твърдят, че експерти по химически оръжия от руските специални служби от години са следили Алексей Навални, както и в деня на предполагаемото му отравяне това лято в Сибир. „Белингкат“ публикува имената и снимките на тези мъже и на техните началници.

Зная кой искаше да ме убие. Зная къде живеят, зная къде работят, заяви по повод публикацията Навални. В нея обаче не се посочва да е имало пряк контакт между тези агенти и опозиционера, няма и доказателство за предприемане на действия или за даване на заповед.

Русия много пъти е отричала, че опозиционерът е бил отровен на 20 август в Томск. Москва заяви, че токсичното вещество от типа „Новичок“, открито от западни лаборатории след хоспитализацията на Навални в Германия, не се е съдържало в организма му, докато е бил лекуван в Русия.

Още по темата