Арести във Франция след обезглавяването на учител от ислямист

Арести във Франция след обезглавяването на учител от ислямист


Полицейски операции са в ход тази сутрин във Франция срещу „десетки лица“ с ислямистки възгледи, обяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, потвърждавайки, че преподавателят по история, обезглавен в петък, е бил жертва на „фатва“, предаде Франс прес.

„Те очевидно са издали фатва срещу преподавателя“, заяви Дарманен по радио „Юроп 1“, имайки предвид заподозрените, които са в ареста.

Започнати са 84 разследвания за насаждане на омраза в интернет след убийството и са извършени арести, добави министърът.

Дарманен каза, че се разследват интернет публикации на хора, подкрепили действията на убиеца.

Необходимо е да продължим активната работа по изкореняване на омразата в социалните мрежи, подчерта министърът. Днес е преподавател, утре ще е полицай, вдругиден – журналист, предупреди Дарманен.

По последни данни на полицията в хода на разследването вече са задържани 11 души.

Франция се готви да изгони 231 чужденци, които са в правителствен списък за наблюдение заради предполагаеми екстремистки религиозни убеждения, каза късно вчера източник от полицейски профсъюз, цитиран от Ройтерс.

Засега вътрешното министерство, което отговаря за експулсирането на чужденци, не е коментирало новината, съобщена първо от френското радио „Юроп 1“.

Франция определя екстремистите като „хора в процес на радикализиране, за които има вероятност да поискат да заминат в чужбина, за да се присъединят към терористични организации или да участват в терористични дейности“.

Центристкото правителство на президента Еманюел Макрон е подложено на натиск от консерваторите и крайнодесните да заеме по-твърда позиция относно нефренските граждани, за които има съмнения, че са заплаха за сигурността.

Според източника и според радио „Юроп 1“ вътрешният министър Жералд Дарманен се е срещнал вчера следобед с местни префекти и е поискал от тях да разпоредят експулсиранията.

Източникът от полицейския профсъюз каза, че 180 от заподозрените в момента се намират в затвора, а още 51 се очаква да бъдат арестувани в рамките на часове. Според него Дарманен е поискал също службите на министерството му да проучват по-внимателно хората, които искат да получат бежански статут във Франция.

В петък в парижко предградие 18-годишен чеченец, роден в Москва и получил бежански статут във Франция, нападна 47-годишен учител по история близо до училището, в което преподавал и който при дискусия за свободата на словото показал в клас карикатура на пророка Мохамед. Нападателят обезглави учителя, заплаши дошли на място полицаи, но беше застрелян.

Разследването е възложено на френската антитерористична прокуратура. Президентът Еманюел Макрон нарече станалото терористичен акт.

Още по темата