ГЕРБ – Пловдив област отбеляза 143 години от Освобождението на България

ГЕРБ – Пловдив област отбеляза 143 години от Освобождението на България

На трети март, когато отбелязваме 143 години от Освобождението на България представители на ГЕРБ – Пловдив област отдадоха почит на героите, загинали за свободата, в различни общини от област Пловдив.
Областният координатор на ГЕРБ-Пловдив област и кмет на Стамболийски Георги Мараджиев, общинският ръководител и председател на Общинския съвет Стоян Богданов, областният ръководител на МГЕРБ Владимир Пильов и общински съветници запазиха минута мълчание и поднесоха цветя предпаметника на ген. Шувальов, освободител на кв.“Полатово“ в началото на град Стамболийски.
„Днес с чувство на дълбока благодарност и признателност си спомняме за знайните и незнайни български и чужди воини, борили се за свободата на България. Нека смирено се поклоним и отдадем почитта си предвсички, които приемат свободата за нещо свещено, а не за даденост“, призова Георги Мараджиев.
Общинските съветници Димитър Янев и Петя Шопова, кметът д-р Христо Грудев, както и представители на ГЕРБ – Асеновград, присъстваха на панихида в храм ,,Св. Димитър“ в памет на загиналите в Освободителнатавойна. В църковния двор се намира гробът на прапорщик Вишняков – загинал през 1878г. в бой със Сенклеристките бунтовници. Пред паметника на героя Грудев и членовете на ГЕРБ Асеновград положихацветя и венец.
Народният представител Данка Люртова и членове на ГЕРБ – Карлово също почетоха героите. Те поднесоха цветя пред паметника на ген. Карцов в Карлово. Цветя и поклон за героите имаше и в Сопот.
Там общинският ръководител Иван Петков и членове на общинската организация отбелязаха 3-ти март пред паметника на Иван Вазов.
Народният представител Запрян Янков, който е и общински ръководител на ГЕРБ-Родопи, областният ръководител на ЖГЕРБ Евелина Апостолова,  кметове, общински съветници и членове на общинската организация се поклониха пред паметта на героите и поднесоха цветя пред паметника, издигнат в тяхна чест в Белащица. Той е изграден в чест на убития в сражения в селото, през 1878 г., руски прапоршчик Иван Иванович Абишев.
Председателят на общинския съвет на Съединение Кристина Крислова и представители на ГЕРБ – Съединение бяха официални гости на честването на Освобождението в общината. Те присъстваха на церемонията пред  паметника в центъра на града, където бяха издигнати знамената на Република България и на Европейския съюз.
Кметът на община Перущица Мария Вълканова и представители на ГЕРБ – Перущица поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на опълченците на пл.“27-ми априлий“. Преди това в историческата църква „Свети Архангел Михаил“ беше отслужен молебен за здраве и благоденствие.
В Първомай общинският ръководител Асен Кичуков, членове и симпатизанти на ГЕРБ се поклониха пред паметника на Ангел войвода и поднесоха цветя с признателност за свободата на родината.
Общинската организация на ГЕРБ – Кричим също почетe паметната дата – 3-ти март. Представителите на ГЕРБ сведоха глави в почит на всички, дали живота си за свободата на България. След това поднесоха цветяпред паметника – символ на Освобождението, който се намира на площада пред църквата в Кричим.

Още по темата