60 от 100 души, прекарали COVID-19, са имали увреждане на сърцето

60 от 100 души, прекарали COVID-19, са имали увреждане на сърцето

Силно препоръчвам на хората с придружаващи заболявания, наднормено тегло или диабет да се ваксинират.
Това заяви хематологът д-р Чавдар Ботев в предаването „Здравей, България“ по NOVA.
Той подчерта, че хората с автоимунни заболявания, трансплантации и бременните, да не бързат с имунизацията.
Според него в статистиката на заболелите от коронавирус се пропуска групата, която е без симптоми.
Д-р Ботев цитира проучване в Германия, което показало, че 60% от 100 преболедували коронавируса, са имали увреждане на сърцето.
„Има едно увреждане на бъбреците, което остава незабелязано, както и увреждане на много други органи и системи. При по-тежко болните имаме зараза, при която 40% от преболедувалите могат да развият автоимунно заболяване“, каза той.
Според него чувствителността на хората относно ваксините и имунизацията, се е променила през последната година и хората са станали по-мнителни.
„Имаме друга страна и всеки сам трябва да си вземе решение. Имаме ваксини, които са разработени много бързо. Специално за коронавируса, когато са правени опити върху мишки, те са имунизирани с 4 различни препарата. След което са заразени с вируса. Това, което се наблюдава е, че те (мишките – бел. ред.), развиват еозинофилни нитрати в белия дроб, което не се наблюдава при другите ваксини. Това означава, че имаме особен вирус и е възможно да има съвсем различни странични ефекти. В момента, в който се заразите с вирус, на фона на имунизацията се развиват процеси, които не се развиват, ако преболедувате вируса“, обясни д-р Ботев.
Относно ваксината на Pfizer хематологът посочи, че са подбрани най-добрите варианти на ваксината.
„Дозата за тази ваксина е 30 микрограма. При Moderna са направени много големите дози, тъй като са пропуснати пробите върху мишки“, твърди д-р Ботев. „Дозата на този препарат е 100 микрограма“, каза още той./ Вести БГ

Още по темата