Вижте как да се справим с препиването по празници

Вижте как да се справим с препиването по празници

При препиване не аспиринът или кафето ще ни помогнат, а много голямо количество течности, за да освободим по-бързо разградните продукти на алкохола от тялото. Това каза диетологът проф. Донка Байкова пред Агенция „Фокус“.
„Обикновено поносимостта към алкохол е индивидуална. Жените по принцип имат по-ниска възможност за разграждане на алкохолната субстанция от мъжете. Ето защо се внимава и в количествата. Можем да отворим прозорците, за да има чист въздух и да излезем навън на разходка, ако това е възможно. По-добрият вариант за изтрезняване е консумацията на витамини и минерали от плодове и зеленчуци. Народната медицина доказва, че евентуално омлет, шкембе чорба отново действат изтрезняващо“, обясни тя.
Диетологът подчерта, че прекомерното преяждане е свързано с риск от възникване на гастрит, язва, обостряне на колити, стомашно-чревни проблеми, диаричен синдром, възпаление на жлъчни пътища и на самата тъкан на черния дроб.
„Най-голямата храносмилателна система е панкреасът. Поставен в условия на свръх работа, за да се справи с мазнини, въглехидрати, белтъци от животински продукти и алкохолни напитки, тази жлеза трябва да произведе много повече панкреасен сок от обикновено, и рискът от възпаление е голям. Панкреатит означава обилно изливане на панкреасен сок, който започва да саморазгражда собствената си тъкан и болката е непоносима. За да не допускаме тези неща, трябва да се поема интелигентно количество храна“, обясни проф. Байкова./ Вести БГ

Още по темата