Политолози: БСП и ДПС ще поставят правителство на ИТН в неудобна ситуация

Политолози: БСП и ДПС ще поставят правителство на ИТН в неудобна ситуация

ГЕРБ нямат опция освен да пробват да създадат мнозинство, което да гласува техния проектокабинет. Но виждаме, че такава партия не се намира, включително и ИТН. ГЕРБ са си оставили вратички с 8 нови лица за бъдещ коалиционен партньор. Те са важни за Бойко Борисов, защото това е неговият кабинет“, заяви пред Bulgaria on air политическият анализатор Георги Киряков.
Заедно с политолога Любомир Стефанов той коментира създалата се ситуация у нас след парламентарните избори.
„Ключовата дума е приемственост, която не се приема в парламента, партиите на протеста са срещу тази приемственост – те не искат кабинет на Борисов. Напоследък говорим, че БСП и ДПС щели да подкрепят евентуален бъдещ кабинет, но защо и ГЕРБ да не го направят?“, каза Стефанов.
„Така се получава едно правителство на плаващите мнозинства, а не на малцинството, което ако не може да се състави от трите основни партии на протеста, ще зависи или от волята на ДПС, или от ГЕРБ, или от БСП. Няма устойчивост в такава конфигурация, няма устойчивост в такъв модел на управление на страната“, категоричен бе Киряков.
По думите му цялата ситуация е много объркана, но принципът е ясен.
„Ако не изпълнявате нашите цели – няма да го бъде правителството повече от това, което ние преценим“ – така БСП и ДПС ще си прехвърлят топката и ще поставят в неудобна ситуация каквото и да е правителство на ИТН, във всяка една ситуация и по всеки един въпрос“, заяви анализаторът.
Според Любомир Стефанов Слави Трифонов като в политическа партия на бридж използва златното мълчание и чака своя ред./Новини.ВГ

Още по темата