Борисов отново е на обиколка – проверява военни полигони и как се съхраняват ваксини

Борисов отново е на обиколка – проверява военни полигони и как се съхраняват ваксини


„С бързи темпове напредва строителството на новия комплекс, който се изгражда във военната база на специалните сили в Црънча. За него правителството осигури 6 милиона лева.“ Това обяви премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Днес той посети новия комплекс, стана ясно от видео в профила му в социалната мрежа.

„Доскоро това място беше една гола поляна, а скоро специалните ни сили ще разполагат с модерна база, където да се обучават и да живеят. Българските военни са изключителни професионалисти и заслужават да получат най-доброто оборудване и условия за работа. И ние им ги осигуряваме“, похвали се Борисов.

Освен от военния министър Красимир Каракачанов, премиерът е придружен и от здравния министър Костадин Ангелов. В тази връзка военните декларираха, че са готови и да дадат пример като се ваксинират.

„Изпълняваме всички поети ангажименти към българските военни. В Црънча се изгражда нов комплекс за специалните сили. Той се строи по най-високите международни стандарти. В базата ще има медицински пункт, зала за обучение, столова, фитнес и всичко, от което се нуждаят. 1 милион патрона ще осигурим за нуждите на специалните сили. Закупуваме и 98 бронирани автомобили от най-висок клас от български производител. Специалните сили получиха и нови модерни каски и автомати. Предстои да получат и оборудване за нощно виждане“, отчете министър-председателят.

Втората спирка от днешната обиколка на премиера е РЗИ-Пловдив, където в хладилник вече се съхраняват получените COVID ваксини, с които от утре започва имунизация на медици. Дозите бяха докарани в регионалната здравна инспекция малко след 10 ч., след като рано тази сутрин цялата първоначална партида от 9750 дози пристигна в София.

Беше направено уточнението, че ваксината може да се съхранява при 2-8 градуса в продължение на 5 дни. От РЗИ-Пловдив увериха, че за пет дни наличните дози ще бъдат използвани.

Първоначално шефката на пловдивската регионална здравна инспекция видимо се притесни и затова направи уточнението, че ваксините се съхраняват в съветски хладилник „ЗИЛ“, Борисов пък реши, че става дума за товарен камион.

През това време в социалните мрежи вече тръгнаха шеги пък за начина, по който в Пловдив бяха докарани животоспасяващите ваксини – в бус за кренвирши.

„Ще дойде време, познавайки как действа Съюзът, държавите членки – както гърците въведоха PCR (за влизащите на своя територия), в един момент ще кажат „Я да видим кой е ваксиниран и кой не е“. Тогава да не се налага да се прави повторно“, попита Борисов.

Здравният министър Костадин Ангелов го увери, че веднага всеки имунизиран ще може да си извади удостоверение, което да може да се използва при пътуване в чужбина.

Общо 180 млн. лв. е отпуснало правителството до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19, подготвят се и допълнителни 50 млн. лв. Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, което е радостно и оптимистично, докладва Ангелов.

 

 

Още по темата